Porumbul crimping sau porumbul HM (high moisture = umiditate ridicată) sau pasta de porumb furnizează animalului aproape 80% din nevoile lui energetice şi circa 50% din cele proteice. Iar, acest „aliment” esențial în furajare, își poate păstra în timp (până la 2 ani), nealterate toate proprietățile, dacă este depozitat în silobag.
Țara noastră este cunoscută ca fiind una cu tradiție, în ceea ce privește cultura de porumb. Chiar și într-un an secetos, cum a fost anul trecut, România a reușit să se claseze pe primul loc în UE în ceea ce privește suprafața cultivată (2,639 milioane ha) și locul doi, la producția realizată (10,15 milioane de tone), după cum arată datele de la Eurostat.
Pentru anul acesta, primele estimări de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că producția de porumb va fi în jurul valorii de 13,7 milioane de tone, deci mai mare cu 3,55 milioane tone, decât cea din 2020.
Porumb umed sau uscat?
Dintre toate cerealale, porumbul se introduce în cea mai mare proporție (aproximativ 80% din amestec) în hrana animalelor, în special a bovinelor și porcinelor. Asta pentru că, 1 kg boabe echivalează cu 1,17-1,30 unităţi nutritive şi conţine 70-80 g proteină digestibilă.
Folosirea cerealelor umede are mult mai multe avantaje, comparativ cu cele uscate. În primul rând, au o valoare energetică net superioară și apoi, o valoare nutritivă mult mai ridicată. Mai mult, studiile au arătat că nivelul de digestibilitate energetică al boabelor de porumb în stare umedă este cu 4 – 8% mai mare, decât cel al boabelor de porumb uscate.
Acest fapt, conduce la creşterea semnificativă a greutăţii animalelor, la reducerea timpului de sacrificare și la o greutate mai mare a carcasei.
De ce să stochezi crimpingul în silobag
Este important ca fermierul să acorde o atenție deosebită atât tehnologiei de recoltare a porumbului (care se face cu câteva săptămâni mai devreme, decât în mod tradițional, și la o umiditate mai mare, care poate depăși 30%), zdrobirii și aplatizării boabelor cu utilaje speciale, cât și asupra metodei de însilozare alese.
Silobag-ul s-a dovedit a fi una dintre metodele cele mai eficiente de conservare a crimping-ului. Este la îndemâna fermierior, ieftină, sigură (fără a exista riscul de contaminare în interiorul sacului) și ușoară de folosit. Perioada de depozitare a furajelor poate ajunge până la 2 ani, astfel că vacile vor avea asigurată hrana pentru un timp îndelungat.
Mai mult, prin depozitarea în sistemul silobag, fermierii își reduc mare parte din costuri, precum cele cu personalul, transportul, cele de uscare sau facturile la electricitate.
Concluziile graficului de mai sus:
- la cheltuielile pentru 100 de tone de cereale, depozitate în saci, s-au economisit 8.435 euro/an;
- pentru 200 de tone s-au redus cu 10.265 euro/an;
- pentru 1.000 de tone s-au economisit până la 31.100 euro/an.
Ce spun crescătorii de animale care au depozitat crimping în silobag
Eliminarea pierderilor, a costurilor pentru uscare, păstrarea calităților crimpingului în interiorul sacului, dar și importanța crimpingului în furajarea vacii, prin gradul mare de digestibilitate – sunt doar o parte din aspectele care i-au convins pe fermerii care activează în zootehnie, că sistemul silobag este ideal de folosit în stocarea pastei de porumb.
Fermierii cumpără silobag-uri și în sistem de asociere
Silobag-ul, ca plan B când ai mult furaj de însilozat
Când pui crimping în furajul vacilor ești sigur ca procentul de digestie este de 99%
Sursa foto: grainbags.ro