Coacăzul negru este un arbust anual ce crește sub formă de tufă până la înățimea de 1,5-2 metri. De obicei, tufa este compusă din 15-20 de tulpini de diferite vârste care se formează prin ramificarea ramurilor ce cresc din zona tulpinii adâncite în sol.
Durata de utilizare a unei tulpini de coacăz pentru obținerea producției este de 3-4 ani, după care acestea trebuie înlocuite cu tulpini noi.
Tăierile la coacăzul negru
Coacăzul negru fructifică pe:
- ramuri mixte lungi de 15-35 de centimetri cu muguri laterali vegetativi și floriferi;
- ramuri-salbe de 10-15 centimetri cu muguri laterali floriferi;
- pinteni cu lungimea de până la 3 cm, ce are 2-3 muguri și longevitate de 2-3 ani.
Ceea ce trebuie să cunoască persoanele ce doresc să cultive coacăzul negru, este faptul că plantele sunt foarte sensibile la temperaturile înalte. Când temperatura aerului depășește 30 de grade Celsius, planta pierde majoritatea frunzișului, fructele sunt mărunte, se coc prematur și multe cad.
Totodată, coacăzul are cerințe mari față de umiditate, în condițiile în care în zonă se înregistrează mai puțin de 700 de mm de precipitații, este recomandată irigarea culturii.
Dacă ați plantat coacăzul negru, formarea și tăierea tufelor se face conform recomandărilor de mai jos.
Precum am menționat anterior, forma recomandată pentru coacăz este tufă, aceasta are 15-20 de tulpini de 1-5 ani, ce cresc din zona coletului.
După plantare, în fiecare an, componența tufei se completează cu 3-4 tulpini anuale bine dezvoltate pornite din zona coletului.
Tăierile la coacăz se fac primăvara, până la umflarea mugurilor.
Schema formării și tăierii tufei de coacăz negru în anii 1-6 o găsiți mai jos:
Formarea tufei de coacăz în anul 1 după plantare. Primăvara, până la umflarea mugurilor, ramurile butașului se scurtează la 2-3 muguri bine dezvoltați, dacă nu au fost scurtate similar toamna.
Pe parcursul vegetației se vor forma lăstari noi.
Tăierile la coacăzul negru în anul 2. Primăvara devreme pentru formarea tufei se aleg 2-4 tulpini anuale mai viguroase. Acestea nu se scurtează, deoarece ramifică bine natural. Celelalte tulpini se taie de la bază.
Tăierile la coacăz în anul 3 după plantare. Primăvara în componența tufei se aleg încă 3-4 tulpini anuale viguroase, pornite din zona coletului. Nu se taie/scurtează tulpinile de 2 ani.
Scurtarea acestora duce la scăderea recoltei și reține creșterea tulpinilor în lungime – baza recoltei pentru anii următori.
Se elimină tulpinile anuale de prisos, inutile pentru formarea tufei.
Tăierile la coacăzul negru în anii 4-6. Primăvara, în fiecare an, după aceleași principii ca și în anul 3 se completează tufa cu 3-4 tulpini noi, pornite din zona coletului. Nu se taie/scurtează tulpinile de 2-5 ani.
Se înlătură de la bază tulpinile anuale de prisos care îndesesc prea mult tufa și ramificațiile alungite, înclinate orizontal.
În anul 6 se finalizează formarea tufei și încep tăierile de întreținere.
Citește și despre Tăierile la agriș – când și cum se realizează corect.
Tăierile de întreținere la coacăzul negru
Anual, primăvara devreme, se taie de la bază tulpinile ce au o vârstă mai mare de 5 ani. În locul lor tufa se completează cu același număr de tulpini anuale viguroase, crescute din zona coletului.
Se înlătură tulpinile anuale de prisos, tulpinile de mai mulți ani ce au o poziție aproape de orizontală și cele ce îndesesc prea mult tufa.
Cu timpul, productivitatea scade, de aceea, este necesar de redus numărul de tulpini din tufă. În acest scop, se înlătură anual suplimentar 1-2 tulpini cu vârsta mai mare de 5 ani, stimulând fructificarea celor rămase.
Dacă planificați să recoltați coacăzul mecanizat, formarea tufei prevede ca până la înălțimea de 40 de centimetri de la sol lățimea ei (ce vine pe direcția dintre rânduri) să nu depășească 30 de centimetri.
Pentru aceasta, la formarea tufei tulpinile anuale se lasă pe fâșia din rând nu mai lată de 30 de centimetri. Până la înălțimea de 40 de centimetri de la sol se taie ramificațiile ce sunt orientate spre intervalul dintre rânduri.
Tăierile la coacăzul roșu
Tăierile la coacăzul roșu sunt similare celor realizate la coacăzul negru. Procesul de formare a tufei se efectuează după aceleași principii, însă, datorită faptului că durata de viață a ramurilor este mai mare la coacăzul roșu, încheierea formării tufei se finalizează în anii 6-7, iar în componența acesteia sunt mai multe tulpini, aproximativ 20.
Tulpinile se rețin în producție până la vârsta de 6-7 ani, apoi se suprimă de la bază și se înlocuiesc cu același număr de tulpini anuale, crescute din zona coletului.
Citește și despre Tăierile la alun. Forma de coroană – tufă.
Bibliografie: Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.