6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleŢările din CEE îşi reafirmă angajamentul faţă de iniţiativa BIOEAST

Ţările din CEE îşi reafirmă angajamentul faţă de iniţiativa BIOEAST

11 state din Europa Centrală şi de Est (CEE), inclusiv România, şi-au reafirmat angajamentul la iniţiativa comună de inovare în agricultură, la a cincea aniversare a iniţiativei BIOEAST, a anunţat la Bruxelles ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI.

BIOEAST este menită să majoreze ponderea regiunii în fondurile UE pentru inovare şi cercetare în agricultură, şi să ajute statele participante să reducă deficitul faţă de restul blocului comunitar în acest domeniu, a declarat Istvan Nagy.

Acesta a explicat că ţările din CEE vor să primească un procent mai ridicat decât actualul nivel de 5,7% din bugetul UE de cercetare în agricultură, în valoare de nouă miliarde de euro.

‹ adv ›

Inovarea şi cercetarea sunt importante pentru competitivitate, deoarece producătorii trebuie să concureze pe o piaţă unică, iar toţi cetăţenii UE trebuie să aibă şanse echitabile în accesarea fondurilor europene, consideră ministrul ungar al Agriculturii.

Iniţiativa va ajuta la generarea de resurse pentru rezolvarea diverselor probleme, de la schimbările climatice la sănătatea animalelor, iar ţările participante vor reuşi mai uşor să îndeplinească standardele privind normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor, a apreciat Nagy.

BIOEAST este o iniţiativă a Europei Centrale şi de Est pentru o agricultură, o acvacultură şi o silvicultură bazate pe cunoaştere în bioeconomie. A fost lansată în 2016 iar ţările implicate sunt: România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole