Unul dintre cele mai accesibile îngrășăminte organice este gunoiul de grajd.
Administrat în cantități optime, acesta nu poluează solul, apele subterane și asigură plantele cu nutriția optimă.
De obicei, gunoiul de grajd nu conține doar dejecții de animale ci și paie, rumeguș sau alte materiale grosiere utilizate ca așternut.
Gunoiul de grajd necesită fermentare și nu poate fi administrat proaspăt în sol.
Acest lucru este condiționat de faptul că, bălegarul proaspăt conține multe semințe de buruieni sau chiar agenți patogeni.
Totodată, în stare proaspătă bălegarul conține surse importante de azot ce poluează apele subterane și solul.
Perioada minimă de fermentare a gunoiului de grajd este de 6-7 luni (pentru gunoiul de pasăre) și 3-5 luni de fermentare corectă pentru cel de animale (când temperatura din interiorul grămezii cu gunoi de grajd este de 60°C fermentarea are loc foarte rapid, iar la 20-25°C are loc fermentarea la rece și procesul este mai îndelungat).
Atenție! Dacă temperatura în interiorul grămezii este de 45-60°C, se pierde circa 30-50% din substanța organică. Deci, este preferabil de a realiza fermentarea la rece.
Gunoiul de grajd poate fi administrat în două etape: vara-toamna – după recoltarea până la lucrarea terenului și primăvara în perioada martie-mai.
Mai binevenită este administrarea realizată în perioada de toamnă. După 2-3 zile trebuie încorporat în sol pentru a evita degradarea acestuia.
Citește aici cum poți fi obține îngrășemintele verzi.