Animalele adoră „bunișorul” nu mai puțin decât noi. În condiții de gospodărie anumite delicii oferite de către stăpân contribuie la o relație mai prietenoasă, animal mai bine dispus, ce ulterior duce la producții sporite.
Iar în caz de necesitatea antrenării anumitor abilități acestea sunt de neînlocuit.
Caprele sunt și mai receptive la asemenea gustări, având în vedere stomacul lor poligastric, adaptat la alimentare în proporții mai mici, dar pe tot parcursul zilei.
Venim în continuare cu câteva recomandări utile.
De menționat, că deliciile nu servesc drept înlocuire a nutriției de bază, ci vin ca adaos, în cantități limitate.
Legumele sau fructele se taie în bucăți de mărimea unei mușcături de capră. Asta pentru că ele nu sunt în stare să le muște singure și se pot sufoca.
Bastonașe de morcov
Morcovul este delicios, sănătos și sigur pentru capre, în cantități moderate. Se recomandă mărunțirea acestuia pe verticală, în loc de tocarea în formă de rondele. Pentru început va fi suficient un morcov pe zi.
- Consumul bastonașelor de morcov cu textura dură a acestora îmbunătățește sănătatea dentiției caprei, facilitând eliminarea resturilor alimentare.
- Raportul sporit de fibre contribuie la o digestie mai bună, prevenind constipația.
- Vitamina C găsită în această legumă ajută la formarea imunității animalului.
Nu se recomandă mai mult de 2-3 morcovi pe zi, deoarece excesul poate genera reacții alergice în formă de iritație a mucoasei cavității bucale, precum și balonare, în special la animalele tinere.
Vedeți cum se tratează balonarea la capre.
Iezii pot primi morcov doar după înțărcare și cu monitorizarea racției ulterioare.
Mătură și fructe de măr
Merele sunt o sursă bogată de carbohidrați, fibre, vitamine și unele proteine. Fructele obligatoriu se taie mărunt, pentru a preveni fermentarea acestora în stomacul caprei și balonarea ca reacție ulterioară.
Administrate în cantitate și formă adecvată, merele servesc drept deliciu sănătos. Două fructe pe zi sunt mai mult decât suficient.
Iezii pot savura acest produs după vârsta de 2-3 luni.
Tractul digestiv al caprelor adulte este bine adaptat nu doar la consumul de fructe, ci și la nutriția cu frunze, ramuri și scoarță.
Hrănirea caprelor cu mături de măr este considerată de mulți crescători drept una benefică pentru sănătatea animalului și ocazional aceștia solicită de la proprietarii livezilor ramurile obținute după tăieri.
Pepenele verde
Caprele apreciază fiecare părticică a acestui fruct, savurând și pulpa, și coaja, dar și semințele.
Proprietățile benefice a pepenelui verde se raportează la conținutul sporit de apă (aproximativ 90%), în condiția că caprele consumă zilnic cantități semnidficative de apă.
Nu mai puțin importanți sunt nutrienții: vitaminele A și C, fibre, antioxidanți, potasiu și altele. Coaja conține un raport mai înalt de fibre și potasiu decât pulpa.
Pepenele verde se administrează limitat, până la 2 ori pe săptămână și nu mai mult de 10% din dieta zilnică. Asta pentru că conținutul sporit de zahăr poate accelera procesele de fermentare ruminală și provoca balonarea.
Ca recomandare, se adaugă la fân câteva felii tăiate de fruct o dată sau de două ori pe săptămână în dependență de vârsta animalului.
Stafide
Acestea sunt perfecte pentru îmblânzirea iezilor. Este primul deliciu inofensiv pentru sistemul digestiv al acestora.
Pentru ca puiuții sa le înțeleagă gustul, este suficient ca stafidele sa le fie puse în gură. În scurt timp ei le vor aprecia pe măsură. Repetând procedura de câteva ori va fi simplu de manipulat animalul, inclusiv și la vârsta adultă a acestuia, purtând în buzunar o mână de stafide.
Banane
Caprele cu drag consumă bananele, acestea fiind și gustoase și sănătoase. Ele tind să mănânce și coaja, ceea ce nu trebuie să ne sperie.
Cojile de banane sunt bogate în substanțe nutritive precum vitaminele B, potasiul și fibrele. Ele prezintă un supliment valoros și un deliciu util.
Bananele pot fi oferite atât coapte, cât și verzi. Atâta doar ca cele coapte și dulci v-or fi ”nimicite” instantaneu.
Se evită administrarea chipsurilor de banane de magazin din cauza aromatizatorilor și coloranților, care nu aduc niciun beneficiu organismului caprelor.
Un crescător inteligent știe, că un animal fericit aduce și rezultate mai frumoase. O relație de încredere, un nivel redus de stres în organismul animal și hormonii benefici facilitează procesul de producere.
În timp ce antrenarea abilităților bazice duc la o manipulare a animalului mai simplă.
Așa deci eforturile sunt ușor valorificate.
Citiți și despre alți factori ce influențează producerea la capre.