4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePregătirea albinelor pentru sezonul rece. Lucrări în august-septembrie

Pregătirea albinelor pentru sezonul rece. Lucrări în august-septembrie

De lucrările îndeplinite în august-spetembrie depinde succesul decurgerii iernării propriu zise, dezvoltarea familiilor primăvara timpuriu și, binenţeles, valorificarea culesurilor principale în sezonul anului următor.

În acest timp se urmărește ca familia de albine să crească o putere de aproximativ 1,5-2kg de albine, să-și facă o rezervă de 15-20 kg de miere de bună calitate, depozitată în celulele fagurilor.

Mierea destinată hrănii albinelor trebuie să fie din cea care nu se cristalizează ușor și se atrage atenţia să fie prezentă și hrana proteică, 1-2 faguri cu pastură în cuib.

‹ adv ›

Albinele crescute în această perioadă și destinate iernării trebuie să acumuleze în corpul lor o cantitate de proteină mai ridicată, pentru formarea așa-zisului corp gras, să poată rezista mai ușor condiţiilor aspre ale iernii, să reziste o perioadă de câteva luni fără zboruri de curăţare și să
eia la sfârșitul iernii creșterea puietului.

În acest timp se recomandă de stimulat albinele prin hrăniri atât glucidice, cât și proteice.

O atenţie deosebită se acordă folosirii aditivilor nutriţionali destinaţi adaosului în hrana albinelor pentru a completa insufucienţa proteinei vegetale și a stimula ponta mătcii.

Adaosul în candi sau sirop de drojdie de bere degresat contribuie la formarea corpului gras la albine, ceea ce este foarte important în această perioadă.

Mai trebuie de ţinut cont și faptul că albinele destinate iernării au nevoie de o perioadă de cel puţin o lună de odihnă, să nu participle la hrănirea larvelor și prelucrarea siropului din zahăr.

Măsurile de care se va ţine cont pentru pregătirea familiei pentru iernat

Asigurarea cu mătci de bună calitate (schimbarea mătcilor mai vârstnice de doi ani și celor de calitate inferioară).

Calitatea lor se poate aprecia după prezenţa puietului compact și uniform existent în cuib.

Reformarea cuibului familiilor de albine

Una din primele lucrări imediat după ultima extracţie de miere este reformarea cuibului. Fagurii care sunt deterioraţi au multe celule de trântor, cei luminoși, proaspăt construiţi și cei vechi, de culoare închisă se scot din cuib.

Cei care mai conţin o cantitate de puiet se amplasează
la marginea cuibului, ca peste un timp să se scoată complet.

Cuibul se formează după regula: la margine se instalează fagurii cu miere, apoi unul sau doi faguri care conţin păsturădupă aceea toţi fagurii cu puiet, apoi se pun iarăși unul-doi faguri cu păstură și restul fagurilor populaţi cu albine care conţin rezerve de hrană.

Se limitează cu diafragma cuibul de restul fagurilor existenţi în stup. În stupii orizontali, după diafragmă se pot păstra temporar fagurii, care au participat în activitatea familiei pe perioada sezonului activ.

Hrănirile de stimulare

După reformarea cuiburilor se încep hrănirile de stimulare. În această perioadă se recomandă de administrat aditivii nutriţionali destinaţi adaosului în hrana albinelor: apistim, cobavit, stimovit, apicomplex ș.a.

Ceaiuri din plante pentru albine

Siropul se prepară, de dorit cu ceaiuri din plante medicinale (pojarniţă, cimbrișor, salvie, mușeţel, gălbenele, pelin ș.a.), în proporţie de 1/1 (un litru de apă la un kilogram de zahăr și se toarnă în hrănitoare laterale-uluc sau care se instalează deasupra cuibului pe rame.

Dozele se păstrează mici câte 300-500 ml/familie de două, trei ori pe săptamână.

Ceaiul se prepară astfel: se aduce apa în clocot, se adaugă plantele pregătite, nu mai puţin de trei plante sus-menţionate, câte 2,5-3 g la un litru de apă, se acoperă vasul imediat și se lasă să se răcească.

Extrasul obţinut se strecoară printr-o sită sau tifon și se folosește la prepararea siropului. Zahărul nu se fierbe în apă, deoarece există pericolul să se cristalizeze pe timp de iarnă.

Când se administrează siropul, se lucrează foarte atent, seara după încetarea zborului albinelor, pentru evitarea furtișagului.

Cu succes se poate administra siropul invertit, care se vinde în magazinele apicole. Invertirea se face cu acid citric (sare de lămâie) sub 1 g la litru de sirop.

Dacă se adaugă în cantitate mai sporită, efectul este invers, producându-se o puternică cristalizare în timpul iernii.

Suc de ceapă pentru albine

Pentru hrănirile de primăvară se recomandă 1,5-2 g acid citric, prevenind îmbolnavirea de nosemoză. Rezultate bune se obţin când în siropul oferit albinelor se adaugă 25 g suc de ceapă la litru de sirop.

Sucul de ceapă este bogat în fitoncide, vitamine, acizi organici. Fitoncidele sunt substanţe volatile cu o puternică acţiune bacteriostatică și uneori bactericidă.

Previne diferite afecţiuni cu caracter digestiv și, în plus, mărește longevitatea albinelor consumatoare. Sucul de ceapă se prepară în felul următor: se curăţă ceapa de foile exterioare și se rade pe o răzătoare. Masa obţinută se pune într-un tifon și se presează.

Sucul apare ca o spumă, ce se toarnă în siropul călduţ.

Dacă natura este săracă în plante nectaro-polenifere, se recomandă de administrat turte proteice (superproteina, apipolen sau o combinaţie cu un amestec din drojdia de bere, făină de soia sau lapte praf cu zahăr – pudră și miere). Ajută la creșterea eficientă a puietului și la formarea
corpului gras la albine.

Efectuarea tratamentelor de combatere a varroozei albinelor

Tot acum trebuie de intervenit cu o serie de tratamente împotriva acarianului varroa. De obicei, majoritatea apicultorilor instalează plăcuţele îmbibate cu substanţă activă (amitraz sau fluvalinat), câte două la familie (Amipol, Melisan, Apidez, Fluvalidez ș.a.).

Unii apicultori care sunt orientaţi în obţinerea produselor apicole ecologice folosesc substanţele acide cum sunt acidul formic, oxalic, lactic, care se administrează prin diferite metode.

Alţii folosesc preparatele administrate prin inhalare (Apivaratraz, Varasan, Varachet).

O metodă deosebită în această perioadă se poate practica prin formarea familiilor fără puiet și organizarea cuibului nou cu faguri artificiali.

Se scot toţi fagurii cu puiet din cuib și, evident, toţi acarienii varroa care sunt în celulele cu puiet căpăcit. Se completează cuibul cu faguri artificiali, se administrează unul din preparatele descrise și se hrănesc albinele cu sirop.

În acest caz, acarienii rămași pe albine sunt nimiciţi în totalitate, fagurii sunt luaţi în creștere de către albine,
matca depune ouă intensiv, din care albinele cresc generaţia de toamnă-iarnă și pregătesc rezervele necesare de hrană
.

După dorinţa apicultorului, pentru o mai bună clădire a fagurilor, se administrează turta de candi.

Aprecierea calităţii mierii existente în cuibul familiilor

La pregătirea familiilor pentru perioada de iarnă este necesar de verificat prezenţa mierii de mană. Când apar condiţii prielnice pentru dezvoltarea insectelor producătoare de mană, albinele neavând alte surse de nectar, culeg mana, care reprezintă excrementele insectelor care se hrănesc cu sucul dulce al plantelor.

Insectele consumă doar proteina, pe când glucidele sunt aruncate cu excreţiile lor. Albinele culeg acea substanţă dulce, bogată în săruri minerale, și o depozitează în calitate de rezerve de hrană.

Consumarea mierii de mană pe timpul iernii de către albine are efect nociv, provocând forme grave de diaree, intoxicaţii și mortalitatea ridicată a lor.

Se impune identificarea fagurilor care conţin miere de mană și îndepărtarea acestora din rezervele destinate iernării.

Cum deosebim mierea de mană?

În condiţii de prisacă, mierea de mană poate fi identificată organoleptic de către apicultor, când se apreciază liber după culoare, mai ales în fagurii deschiși, ea are o culoare închisă (brună, brună-roșcată, brună-verzuie), este vâscoasă, nu cristalizează, are un ușor gust de zahăr caramelizat, iar fagurii care conţin miere de mană, de regulă, nu sunt căpăciţi de către albine.

Pentru identificarea precisă, se fac niște analize chimice simple și accesibile, în care se utilizează ca reactivi apa de var sau alcoolul etilic de 90%.

Se iau probe de la cel puțin 20% din familiile de albine, de pe 2-3 faguri din fiecare și din diferite locuri din cuib (în atenţie vor fi, în primul rând, fagurii necăpăciţi)Se procedează apoi la reacţia cu hidroxid de calciu (apă de var) sau alcool.

Reacţia cu hidroxid de calciu pentru a depista mierea de mană

Într-o eprubetă se introduc 2cm³ miere si 2cm³ apă distilată sau apă de ploaie. După dizolvare, se adaugă 4cm³ de hidroxid de calciu. După omogenizare, se încălzește până la fierbere.

Dacă soluţia obținută va deveni tulbure, iar după ceva timp se va sedimenta un precipitat, rezultă că mierea este de mană.

Cu cât flocoanele care apar sunt mai mari și se depun într-un strat mai gros, cu atât mierea este mai dăunătoare pentru albine.

Reacţia cu alcool pentru a depista mierea de mană

Se toarnă într-o eprubetă 20cm³ de alcool de 90% peste o soluţie din 2cm³ miere și 2cm³ apă distilată. Fără a se încălzi, soluţia va deveni tulbure dacă mierea este de mană.

În cazul când se depistează prezenţa mierii de mană, se recomandă de extras urgent mierea și de înlocuit cu zahăr prin administrarea siropului.

Hrănirile de completare la albine

Completarea rezervelor de hrană suficiente (15-20 kg/familie și 1-2 faguri cu păstură).

După ce în familii a apărut o cantitate suficientă de puiet, la sfârșitul lunii august, nu mai târziu de 15 septembrie se îndeplinesc hrănirile de completare.

În acest caz se administrează siropul din zahăr în doze mai mari, 2-3 litri, la necesitate – 2-3 ori săptămânal. După sfaturile specialiștilor, se adaugă aditivii nutriţionali, care contribuie la combaterea nosemozei și a bolilor virotice
(Plantodan, Apivit-nosem, Protofil etc.).

Familiile se hrănesc până la existenţa în cuibul format a aproximativ 1,5-2 kg miere la ulicioara populată de albine.

Executarea reviziei principale de toamnă la albine

După completarea rezervelor de hrană, se verifică starea familiilor de albine prin efectuarea reviziei principale de toamnă.

Se stabilește puterea familiei prin ulicioarele ocupate de albine, existenţa și calitatea mătcii, puietul existent, cantitatea și calitatea mierii, prezenţa unui sau doi
faguri cu păstură.

După necesitate, se notează în registru, unde este nevoie de adăugat hrană, unde trebuie de scos din cuib vreun fagure care conţine puiet și după eclozionare va fi cu puţină
miere.

Datele reviziei principale de toamnă va servi la aprecierea rezistenţei la iernare a familiilor de albine în primăvara anului viitor.

Vezi și Revizia de primăvară la albine – lucrările necesare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: O platformă apicolă cu 20 de stupi lovită de trăsnet a luat foc

O platformă apicolă cu 20 de stupi amplasată pe...
‹ adv ›

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole