Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând producţia împreună, decât să alerge după preţuri mari de o zi, aşa cum se întâmplă în ultima perioadă, susţin reprezentaţii Cooperativei Ţara Mea.
Ei consideră că, „în goana după preţuri mari”, mulţi producători uită că, de fapt, este mai important să-şi valorifice recolta în întregime, decât să se bucure de beneficii de moment.
Când tragi linie la final de an, cel mai mult contează să ieşi pe plus şi să ai vândută toată marfa. De la vârfurile de preţ specifice începutului de sezon şi până la câteva zeci de bani pe kilogram, nu este cale lungă, iar de multe ori trecerea are loc brusc şi dramatic.
În aceste condiţii, fără preţuri competitive, România riscă să fie invadată de mărfuri de import, care oricum au o pondere însemnată chiar şi în plin sezon, precizează aceştia.
Reprezentaţii cooperativei agricole au menţionat că producătorii români trebuie să fie conştienţi că atunci când preţul mărfii de import este mai mic decât cel practicat la intern, alegerea comercianţilor va fi către produsele din import, iar pentru a evita astfel de situaţii, este obligatoriu ca legumicultorii să aibă contracte de vânzare a producţiei încheiate din timp, cu clauze bine stipulate.
El explică că producătorii nu pot produce la întâmplare, „să vâneze preţuri de pe o zi pe alta” şi să aştepte să meargă aşa la infinit, în condiţiile în care este suficient să intre în ţară câteva tiruri cu marfă de import ca preţurile să se prăbuşească şi producătorii să nu mai aibă ce să facă cu recolta.
Pe de altă parte, trebuie urmărite cu mare atenţie şi perioadele de intrare pe rod a plantelor, pentru că dacă în afară un anumit produs este în plină campanie de recoltare, pe când la noi este început de sezon, preţurile vor fi influenţate clar de conjunctura internaţională.
De asemenea, reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea mai susţin că în ultimii ani au fost destul de frecvente situaţiile în care toată lumea s-a înghesuit să înfiinţeze o anumită cultură, orientându-se după cererea din anul anterior, sau pentru a beneficia de programele de sprijin guvernamentale.
Este vorba de tomate, în mod special, dar şi de castraveţi, cartofi timpurii sau varză, culturi care au dat mari bătăi de cap legumicultorilor, nevoiţi să arunce recolta sau chiar să o distrugă în anumite sezoane, în absenţa cumpărătorilor.
Potrivit datelor INS furnizate de asociaţia agricolă, producţia totală de legume în 2020 a fost de 3,5 milioane de tone, din care 712.000 tone au fost de tomate, 977.000 tone de varză albă, 188.000 de tone de castraveţi, 123.000 de tone de vinete, 208.000 tone de ardei şi 187.000 de tone de morcovi etc.
Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România cu peste 1.000 de fermieri membri, care desfăşoară activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.
În acest an, Cooperativa Ţara Mea a extins parteneriatul cu Kaufland şi pe segmentul de legume şi fructe, venind astfel în sprijinul micilor producători locali, cărora le garantează siguranţa cantităţilor cultivate şi vândute.
Programul include 237 de fermieri care vor asigura peste 9000 de tone de fructe şi legume în perioada mai-octombrie 2021, existând posibilitatea să fie extins pe termen mai lung.
Sursa foto: whatshot.in