Partea dreaptă a hemiciclului, alături de o parte dintre socialiști și liberali, a votat miercuri pentru interzicerea folosirii unor denumiri precum „burger” sau „friptură” pentru produsele pe bază de plante.
Eurodeputații au convenit să solicite Comisiei Europene și Consiliului să acționeze în privința etichetării produselor vegetariene, cu 355 de voturi pentru, 247 împotrivă și 30 de abțineri.
„O friptură, o escalopă sau un cârnaț sunt produse provenite din fermele noastre de animale, punct. Niciun substitut de laborator, niciun produs vegetal”, a declarat eurodeputata Céline Imart (PPE, Franța), raportoarea Comisiei pentru Agricultură (AGRI), cu o zi înaintea votului.
Propunerea a fost inclusă în cadrul votului asupra revizuirii regulamentului privind Organizarea Comună a Pieței (OCM), menită să consolideze puterea de negociere a fermierilor.
Amendamentul propus de Imart prevede restricționarea folosirii a șapte termeni „asociați cu carnea”: „steak” (friptură), „escalope” (șnițel), „sausage” (cârnat), „burger”, „hamburger”, „egg yolk” (gălbenuș) și „egg white” (albuș).
Eurodeputatul Barry Cowen (Renew Europe, Irlanda) nu a reușit să obțină sprijin suficient pentru o variantă mai moderată, care ar fi interzis doar denumirile „explicit legate” de animale, precum „beef” (vită), „chicken” (pui) sau „hamburger”.
„Această abordare ar fi adus claritate atât pentru consumatori, cât și pentru companii și ar fi evitat consecințele neintenționate, cum ar fi interzicerea accidentală a termenului «friptură de ton»”, a explicat Cowen în amendamentul său, respingând interdicțiile asupra denumirilor bazate pe formă sau format („format-based names”).