Angajaţii din structurile Ministerului Agriculturii, care au demarat luni dimineaţa o serie de proteste în Bucureşti şi în ţară, vor pleca în marş spre Parlament.
Acolo vor continua protestul până când problemele legate de sporurile personalului care gestionează fonduri europene vor fi rezolvate, a declarat preşedintele federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae.
„Am avut astăzi o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Am făcut un amendament pe care şi-l va asuma cu privire la reglementările aplicabilităţii sporurilor pentru fonduri europene, pentru că noi, agenţiile noastre APIA şi AFIR sunt performante, au cea mai bună absorbţie din ţară.
Vom semna un protocol şi cu amendamentul şi cu acel protocol va încerca să-l determine pe premier să modifice nişte articolele din legea asumării. Noi vom merge la Parlament, vom protesta în continuare până când vom rezolva problema, pentru că nu este normal să arunci în aer securitatea alimentară a României.
Trebuie totuşi o analiză, nu trebuie băgaţi toţi într-o oală. Aceşti oameni fac sacrificii, muncesc zi-lumină, nu muncesc 5 zile, muncesc 7 zile. În agricultură nu se munceşte 5 zile pe săptămână şi vineri să pleacă acasă. În agricultură se munceşte program non-stop”, a subliniat Ştefan Nicoale.
Acesta a precizat că sunt peste 700 de sindicalişti din acest domeniu care protestează la această oră.
„Sunt în jur de vreo 700 de oameni care protestează. Angajaţi ai APIA, AFIR, ai Autorităţilor de Management din MADR. Sunt aici şi colegii din cercetare, pentru că staţiunile de cercetare sunt într-o situaţie foarte gravă, au venit şi colegii de la Agenţia Domeniul Statului, care este la fel în situaţie foarte gravă.
În ţară colegii de la Direcţiile Agricole şi cei de la inspectoratele de seminţe au oprit lucrul la ora 10:00″, a explicat el.
Guvernul Bolojan îşi angajează luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului, potrivit Agerpres.
Documentul conţine măsuri precum majorarea cotei standard de TVA de la 19 la 21% şi a cotelor reduse de la 5% şi 9% la 11%, creşterea accizelor, majorarea de la 10% la 16% a impozitului pe dividende şi un impozit suplimentar pentru bănci.
Proiectul prevede, de asemenea, creşterea taxării în domeniul jocurilor de noroc dar şi plata contribuţiei sociale pentru pensiile mai mari de 3000 de lei, pentru suma care depăşeşte acest plafon.
Vezi mai multe știri cu impact pentru agricultură pe acest link.