28.9 C
București
sâmbătă, 12 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAzomureș raportează pierderi record de peste 500 mil. lei în 2024

Azomureș raportează pierderi record de peste 500 mil. lei în 2024

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, parte a grupului Ameropa, a avut anul trecut cele mai mici rulaje din 2017 și până în prezent, iar pierderile s-au adâncit la jumătate de miliard de lei., notează economica.net.

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare producător autohton de îngrășeminte chimice pentru agricultură și cel mai mare consumator de gaze naturale din România, controlat de grupul elvețian Ameropa, a raportat pentru 2024 cele mai mici afaceri nete din ultimii șapte ani, după ce a continuat să stea mai mult închis în căutarea unor oportunități mai bune în piață.

‹ adv ›

Mai exact, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,5 miliarde de lei, după o scădere de 15,4% față de anul anterior. Spre comparație, în 2021, ultimul an în care combinatul a funcționat neîntrerupt, afacerile generate din producția și vânzarea de îngrășăminte chimice  pentru agricultură au fost de 2,5 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult.

În plus, având în vedere că în 2024 a avut mai mult activități de vânzare de îngrășăminte importate, iar prețul produselor a rămas unul scăzut, singurul combinat chimic ce produce îngrășăminte pentru agricultură din România și-a adânci de 6,9 ori pierderile, până la 505,8 milioane de lei.

Este un record pentru istoria companiei care, din 2005 încoace, a avut pierderi în doar patru ani, dintre care în unul ( 2023) în care combinatul a funcționat cu sincope.

În schimb, compania și-a cresct numărul mediu de angajați la 1001 față de 921 anul anterior.

‹ adv ›

Azomureș este cel mai mare consumator de gaze naturale din România. În acest context, producătorul național de gaze Romgaz analizează posibilitatea de a achiziționa o serie de active/activele ce concură la activitatea de producție a Azomureș S.A și a solicitat servicii de consultanță pentru cumpărarea combinatului.

Serviciile vor fi atribuite prin licitația la care s-au înscris patru companii – Ernst & Young, Rina Consulting, Delloite Consultanță (Leader), Reff & Asociații SPRL, TUV Austria România (Leader) și KPMG.

Romgaz dorește mai precis servicii de consultanță care să acopere următoarele procese:

  • Identificarea și analizarea proceselor de producție.
  • Identificarea activelor și a stării fizice a fiecărui activ.
  • Respectarea cerințelor de mediu.
  • Identificarea investițiilor necesare pentru repornire.
  • Evaluarea contractelor.
  • Evaluarea personalului.
  • Analiza economică.

Studiul cerut de Romgaz mai trebuie să ofere informații detaliate și despre piața de îngrășăminte din România și din regiune dar și despre piața amoniacului și/sau a hidrogenului cu emisii scăzute de dioxid de carbon în 2030 și după această dată.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Prognoza USDA pentru piața grâului în sezonul 2025/26

Noua prognoză publicată de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) în luna iulie aduce vești mixte pentru piața globală...

Fermierii români chemați să semneze pentru menținerea unui buget echitabil în PAC

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociații Producătorilor Agricoli din România...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole