31.6 C
București
sâmbătă, 2 august, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: Amenzi de 1,6 milioane lei în industria agroalimentară

ANSVSA: Amenzi de 1,6 milioane lei în industria agroalimentară

Inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în luna mai, amenzi în valoare de aproximativ 1,60 milioane de lei unor operatori economici care activează în industria agroalimentară.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat sectorul produselor alimentare de origine nonanimală şi operatorii din industria alimentară care activează în domenii, precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte produse alimentare.

‹ adv ›

Astfel, în perioada respectivă, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti au realizat 10.189 de controale în unităţi din industria agroalimentară, în urma cărora au aplicat 94 de avertismente şi 173 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1,6 milioane de lei.

Acţiunile de control fac parte din Programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025 şi au vizat următoarele aspecte esenţiale:

  • respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare;
  • întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare;
  • condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite;
  • cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor;
  • implementarea corectă a procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.

„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor”, precizează Autoritatea.

Principalele nereguli identificate au fost:

  • neconformităţi legate de personal (fişe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • probleme cu trasabilitatea şi conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • nerespectarea cerinţelor HACCP;
  • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi de producţie;
  • lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare şi grupuri sanitare pentru angajaţi.

„În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise”, se arată în comunicat.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum protejăm animalele după inundații: recomandările ANSVSA

Inundațiile din județele Suceava și Neamț au produs pierderi...
‹ adv ›

Controale ANSVSA: 246 de sancțiuni și 31 de unități închise

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 246 de sancţiuni contravenţionale în ultimele două săptămâni, în valoare totală de peste 4,4...

ANSVSA și crescătorii de ovine discută relansarea exporturilor și problemele din sector

Astăzi, la sediul instituției, conducerea ANSVSA a avut o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole