30 C
București
vineri, 25 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia și alte 18 state cer o PAC independentă și strategică

România și alte 18 state cer o PAC independentă și strategică

Un grup de state membre ale UE, inclusiv România, au solicitat Comisiei Europene o Politică Agricolă Comună (PAC) „bine finanțată și cu personalitate juridică și instituțională proprie”.

Într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru buget, Piotr Serafin, aceste țări cer de asemenea ca PAC să fie „separată de restul politicilor comunitare”, relatează joi agenția EFE, citând Ministerul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației.

‹ adv ›

Scrisoarea a fost semnată de miniștrii agriculturii din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

Aceeași scrisoare, trimisă de asemenea comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Christophe Hansen, are anexată o declarație comună care subliniază importanța menținerii unei Politici Agricole europene „autonome, independente și strategice”, în perspectiva negocierilor asupra viitorului cadru financiar multianual (CFM) care se vor desfășura în luna iulie.

Miniștrii semnatari ai scrisorii subliniază rolul PAC în asigurarea securității alimentare, a unui nivel de trai corect pentru fermieri și crescători de animale, menținerea coeziunii sociale, susținerea mediului rural și contribuția la sustenabilitatea mediului înconjurător în UE.

Potrivit miniștrilor semnatari, PAC are nevoie de doi piloni, respectiv ajutoarele directe, care sunt esențiale pentru susținerea veniturilor companiilor sectorului agricol, în special în contextul geopolitic actual, și ajutoarele pentru dezvoltarea rurală, necesare pentru a stimula populația să nu părăsească satele, pentru a promova investițiile în modernizarea exploatațiilor agricole și a infrastructurii rurale, precum și pentru protejarea mediului.

‹ adv ›

„O PAC credibilă” trebuie să fie susținută de un buget „suficient”, subliniază semnatarii scrisorii, care solicită implicarea fermierilor și crescătorilor de animale în elaborarea și implementarea politicii europene specifice acestui sector.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • PAC
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fonduri mai puține pentru agricultură și mediu în bugetul propus de CE

Viitorul buget al Comisiei Europene a fost descris de...
‹ adv ›

Fermierii români chemați să semneze pentru menținerea unui buget echitabil în PAC

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociații Producătorilor Agricoli din România...

Comisia pentru agricultură a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare PAC

Victorie importantă pentru fermierii europeni: Comisia de Agricultură a Parlamentului European a aprobat programul de flexibilizare a Politicii Agricole Comune (PAC),...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole