România, prin Portul Constanţa, poate să devină un hub al mărfurilor care pleacă sau vin din Noua Zeelandă, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
CCIR a organizat, în 26 mai, Forumul de afaceri România – Noua Zeelandă, evenimentul reprezentând prima vizită oficială de acest tip a unei delegaţii de oameni de afaceri din acest stat în România.
Forumul de afaceri a reunit reprezentanţi de vârf ai mediului de business românesc şi neozeelandez, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Preşedintele CCIR a remarcat faptul că, în ciuda distanţei geografice care desparte cele două state, există soluţii viabile care să dinamizeze schimburile comerciale bilaterale, se menţionează în comunicat.
„Consider că trebuie pus accentul pe o relaţie comercială intensă UE-Noua Zeelandă, mai ales ca urmare a acordului de liber schimb semnat în 2024. Astfel, România, prin Portul Constanţa, poate să devină un hub al mărfurilor care pleacă sau vin din acest stat.
Orice bunuri care vin din Noua Zeelandă şi Australia în Europa trebuie, în mod obligatoriu, să tranziteze Canalul Suez. Din Port Said până în Portul Constanţa sunt patru zile de navigaţie. În plus, Portul Constanţa este legat de coridorul dunărean, ceea ce poate reprezenta legătura comercială cu statele din Centrul şi Vestul Europei”, a afirmat Mihai Daraban, citat în comunicat.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Auckland, Simon Bridges, a subliniat faptul că „această primă vizită oficială a unei delegaţii de afaceri din Noua Zeelandă în România marchează începutul unei noi ere în relaţiile bilaterale dintre cele două state”.
„Succesul acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă, care a generat deja o creştere semnificativă a comerţului cu aproape un miliard de dolari în primul an, demonstrează potenţialul semnificativ al acestui parteneriat.
Dincolo de cifrele comerciale, întâlnirea de astăzi pune bazele unei colaborări mai profunde, bazate pe o înţelegere reciprocă a culturilor noastre, a valorilor comune, precum şi a intereselor comerciale şi de investiţii”, a precizat Simon Bridges.
Daraban este de o viață pe postul asta și portul nu a devenit hub. Poate sa devina acum?