Precipitațiile acumulate în ultimele zile favorizează dezvoltarea bolilor la cereale, boli ale aparatului foliar și ale spicului, ce pot impacta negativ producția și calitatea în culturile de cereale.
Senzorii instalați pe stațiile meteo ADAMA au detectat un nivel de infecție de 60% până la 100% cu Fusarium spp.
Fusarium spp. este un patogen major pentru culturile de cereale, inclusiv grâu, porumb, secară, ovăz, provocând atât infecții cronice, cât și epidemii devastatoare.
Aceste specii cauzează fuzarioza, boală ce are un impact semnificativ asupra producției (randamentului) la cereale, iar micotoxinele produse de infecția cu Fusarium au implicații pentru siguranța alimentară.
Simptomele fuzariozei includ decolorarea spicelor, care capătă o culoare albă, urmată apoi de roz, și șiștăvirea boabelor.
Infecția este mai puternică și pierderile sunt mai însemnate dacă în perioada înfloritului, la cereale, avem un nivel de umiditate atmosferică ridicată dar și dacă culturile de cereale vin în rotație cu alte specii de cereale păioase sau porumb.
Fuzarioza la grâu este una dintre cele mai periculoase boli pentru cultura de cereale păioase. Pierderile de producție cauzate de fuzarioză pot ajunge la 30 – 50% sau chiar la un nivel mai ridicat, iar calitatea recoltei este pusă în pericol de nivelul de micotoxină (DON).
Conform ultimelor actualizări legislative la nivelul UE, Regulamentul 1022/08-apr-2024 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce privește nivelurile maxime de deoxinivalenol (DON) în produse alimentare, a fost redusă limita maximă admisă de micotoxină.
Prevenire și combatere
Prevenirea și combaterea fuzariozei implică mai multe măsuri, printre care: monitorizarea condițiilor de umiditate și temperatură, care favorizează dezvoltarea ciupercii și respectarea tehnologiei de cultivare a cerealelor (rotația) și aplicarea măsurilor fitosanitare (tratamente specifice omologate).
Pentru un control eficient al patogenului Fusarium spp. tratamentele fitosanitare trebuie aplicate preventiv, în perioada dintre începutul înfloritului și până în momentul în care cultura este înflorită în proporție de 80 -100%.
Perioada înfloritului este etapa în care are loc infecția cu sporii de Fusarium spp., urmată la scurt timp de apariția primelor simptome de boală.
ADAMA, prin portofoliul său de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidele Custodia 1,25 l/ha sau Maganic 1 l/ha.