9.4 C
București
marți, 13 mai, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvSemnal de alarmă: Fuzarioza amenință culturile de cereale

Semnal de alarmă: Fuzarioza amenință culturile de cereale

Precipitațiile acumulate în ultimele zile favorizează dezvoltarea bolilor la cereale, boli ale aparatului foliar și ale spicului, ce pot impacta negativ producția și calitatea în culturile de cereale.

Senzorii instalați pe stațiile meteo ADAMA au detectat un nivel de infecție de 60% până la 100% cu Fusarium spp.

Fusarium spp. este un patogen major pentru culturile de cereale, inclusiv grâu, porumb, secară, ovăz, provocând atât infecții cronice, cât și epidemii devastatoare.

Aceste specii cauzează fuzarioza, boală ce are un impact semnificativ asupra producției (randamentului) la cereale, iar micotoxinele produse de infecția cu Fusarium au implicații pentru siguranța alimentară.

Simptomele fuzariozei includ decolorarea spicelor, care capătă o culoare albă, urmată apoi de roz, și șiștăvirea boabelor.

Infecția este mai puternică și pierderile sunt mai însemnate dacă în perioada înfloritului, la cereale, avem un nivel de umiditate atmosferică ridicată dar și dacă culturile de cereale vin în rotație cu alte specii de cereale păioase sau porumb.

Fuzarioza la grâu este una dintre cele mai periculoase boli pentru cultura de cereale păioase. Pierderile de producție cauzate de fuzarioză pot ajunge la 30 – 50% sau chiar la un nivel mai ridicat, iar calitatea recoltei este pusă în pericol de nivelul de micotoxină (DON).

Conform ultimelor actualizări legislative la nivelul UE, Regulamentul 1022/08-apr-2024 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/915 în ceea ce privește nivelurile maxime de deoxinivalenol (DON) în produse alimentare, a fost redusă limita maximă admisă de micotoxină.

Prevenire și combatere

Prevenirea și combaterea fuzariozei implică mai multe măsuri, printre care: monitorizarea condițiilor de umiditate și temperatură, care favorizează dezvoltarea ciupercii și respectarea tehnologiei de cultivare a cerealelor (rotația) și aplicarea măsurilor fitosanitare (tratamente specifice omologate).

Pentru un control eficient al patogenului Fusarium spp. tratamentele fitosanitare trebuie aplicate preventiv, în perioada dintre începutul înfloritului și până în momentul în care cultura este înflorită în proporție de 80 -100%.

Perioada înfloritului este etapa în care are loc infecția cu sporii de Fusarium spp., urmată la scurt timp de apariția primelor simptome de boală.

ADAMA, prin portofoliul său de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidele Custodia 1,25 l/ha sau Maganic 1 l/ha.

ADAMA
ADAMAhttps://www.adama.com/romania/ro
ADAMA este lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, oferind soluții fermierilor din întreaga lume pentru a combate buruienile, insectele dăunătoare și bolile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rapănul mărului – strategia pentru un control eficient

Rapănul mărului este o boală ce creează cele mai...

Trapview Scouting – monitorizare rapidă a capcanelor, din telefon

Trapview își continuă parcursul de inovație în sprijinul unei agriculturi din ce în ce mai digitale, eficiente și durabile,...

Inovând împreună cu natura: Un nou capitol în ameliorarea plantelor

Privind la progresul tehnologic rapid din lume, observăm că impactul inovației asupra dezvoltării nu depinde doar de idei îndrăznețe,...

Materii prime de calitate pentru hrana animalelor – oferta Omnia Europe SA pentru fermele din România

Omnia Europe SA pune la dispoziția fermelor din România trei produse secundare de procesare a porumbului – Corn Gluten...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole