Uniunea Europeană a exportat în anul 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro, o creştere de 10,9% comparativ cu situaţia din 2019, când exporturile de băuturi alcoolice s-au cifrat la 26,9 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Exporturile de băuturi alcoolice ale blocului comunitar au fost dominate anul trecut de vinuri, care au reprezentat 56,2% (16,8 miliarde de euro) din totalul exporturilor de băuturi alcoolice.
A doua mare categorie o reprezintă băuturile spirtoase şi lichiorurile, cu 29,7% din total (8,9 miliarde de euro), urmate de bere cu 11,5% (3,4 miliarde de euro). Pe locurile următoare se situează cidrul, mustul de pere, hidromelul şi alte băuturi spirtoase cu 1,7% (500 milioane de euro), precum şi vermutul şi alte vinuri aromate cu 1% (300 milioane de euro).
În rândul statelor membre, Franţa a fost de departe cel mai mare exportator de băuturi alcoolice în afara spaţiului comunitar în 2024, cu exporturi totale de 12,1 miliarde de euro, sau 41% din exporturile totale ale blocului comunitar.
Franţa a exportat în principal vin (66,7% sau 8,1 miliarde de euro) dar şi băuturi spirtoase şi lichioruri (31,8% sau 3,8 miliarde de euro).
Pe locul al doilea se situează Italia cu exporturi în valoare de 6 miliarde de euro (20% din exporturile totale ale blocului comunitar în ţările din afara UE), majoritatea (81,1% sau 4,9 miliarde euro) fiind exporturi de vinuri.
Spania şi Ţările de Jos au avut exporturi de băuturi alcoolice în valoare de 2,5 miliarde de euro, respectiv 2,3 miliarde de euro (fiecare 8% din exporturile totale ale blocului comunitar), însă dacă în cazul Spaniei cea mai importantă categorie a fost vinul (1,6 miliarde de euro), în cazul Ţărilor de Jos a fost berea (1,3 miliarde de euro).
Tot în 2024, SUA au fost principala destinaţie pentru băuturile alcoolice exportate de blocul comunitar, cu o valoare a exporturilor de 8,9 miliarde de euro (sau 30% din total).
Mai mult de jumătate din această sumă (4,9 miliarde de euro) are legătură cu exporturile de vin şi 2,9 miliarde de euro cu exporturile de băuturi spirtoase şi lichioruri.
Al doilea mare partener a fost Marea Britanie, spre care UE a exportat băuturi alcoolice în valoare de 4,9 miliarde de euro (17% din total), dominate de exporturile de vin (68% sau 3,3 miliarde de euro).
Pe locurile următoare se situează China şi Canada, fiecare cu 1,6 miliarde de euro, şi Elveţia, cu 1,4 miliarde de euro.
În timp ce exporturile de băuturi alcoolice ale blocului comunitar spre Canada şi Elveţia au fost dominate de vinuri, principala categorie de băuturi alcoolice exportate spre China au fost băuturile spirtoase şi lichiorurile, cu 700 milioane de euro (45%), urmate de vin (500 milioane de euro sau 34%).
Vezi aici despre Iulian Ștefan: „Nu vă temeți de schimbare. Tehnologia nu înlocuiește fermierul. Vă ajută să rămâneți relevanți”.