12.1 C
București
vineri, 18 aprilie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvTutavir® – partenerul biologic eficient pentru orice program de protecție împotriva Tuta...

Tutavir® – partenerul biologic eficient pentru orice program de protecție împotriva Tuta absoluta

Insecticidul biologic Tutavir® a fost din nou autorizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la solicitarea Organizației Interprofesionale a Producătorilor de Legume și Fructe (OIPA), pentru utilizarea în situații de urgență fitosanitară și în acest an.

Tutavir® reprezintă o soluție eficientă pentru protejarea culturilor de tomate, ardei și vinete, fiind un aliat de încredere pentru legumicultori în controlul moliei miniere a frunzelor de tomate (Tuta absoluta).

Principalele sale beneficii îl fac un instrument esențial în strategiile de combatere integrată a acestui dăunător:

1. Mod unic de acțiune față de celelalte insecticide

Tutavir® conține baculovirusul Betabaculovirus phoperculellae, care, aplicat pe frunze, este ingerat de larvele ce consumă frunzele tratate.

Baculovirusul se reproduce în interiorul lor, provocându-le moartea în 2-4 zile. După moartea larvei, corpul său se lichefiază și eliberează milioane de particule virotice noi în mediu, care vor infecta alte larve.

Datorită modului de acțiune, Tutavir® controlează larvele în stadiile L1 și L2, reducând atât populațiile actuale de dăunători, cât și pe cele viitoare.

2. Eficient în strategiile de gestionare a rezistenței

Utilizarea continuă a unei singure molecule chimice favorizează apariția rezistenței în rândul dăunătorilor.

Tutavir®, având un mod unic de acțiune, este o soluție eficientă pentru integrarea în programele de combatere integrată, prin rotația sau alternanță a tratamentelor, contribuind semnificativ la prevenirea și controlul fenomenului de rezistență.

3. Un partener în programul de combatere integrată a dăunătorilor (IPM) 

Datorită compoziției sale unice, diferite de alte insecticide chimice și biologice, Tutavir® poate fi utilizat eficient într-un program de combatere integrată a dăunătorilor (IPM), care combină metode chimice și culturale pentru un control optim al acestora.

4. Selectivitate ridicată față de entomofauna utilă

Tutavir® se remarcă printr-un profil ecotoxicologic excelent. Produsul este inofensiv pentru organismele benefice, precum polenizatorii (albine, bondari) și entomofauna auxiliară (prădători naturali, parazitoizi).

Această selectivitate asigură conservarea biodiversității din agroecosistem și menținerea echilibrului biologic în culturile tratate.

5. Fără reziduuri și fără timp de pauză

Tutavir® nu lasă reziduuri în plante, fructe sau sol. Prin urmare, nu necesită timp de pauză între aplicare și recoltare, fiind ideal pentru culturile destinate piețelor exigente în privința calității și siguranței alimentare. 

6. Compatibilitate ridicată cu alte produse de protecția plantelor

Tutavir® se aplică foliar, la fel ca orice alt insecticid având o compatibilitate excelentă în amestecuri cu majoritatea produselor fitosanitare autorizate și fertilizanți, atâta timp cât pH-ul soluției este cuprins între 5 și 8,5.

Se recomandă ca Tutavir® să fie adăugat ultimul în rezervor și să se evite amestecul cu produse pe bază de cupru. Atenție, nu aplicați cu fogger-ul! 

Tutavir® – recomandări de aplicare pentru o eficiență maximă

Utilizarea insecticidului Tutavir® trebuie să fie făcută strategic, ținând cont de ciclul biologic al dăunătorului și de condițiile de cultură:

  • Momentul aplicării este foarte important. Astfel, se recomandă aplicarea tratamentelor preventive sau la primele semne de infestare (la apariția primului adult) în special în stadiile timpurii ale larvelor (L1-L2), când acestea sunt cele mai vulnerabile. 
  • Doza recomandată variază între 50 și 200 ml/ha, în funcție de gradul de infestare, stadiul de dezvoltare a plantelor și programul de tratament stabilit. Aplicarea se realizează cu un volum de apă între 200 și 1800 l/ha, asigurând o acoperire uniformă a plantelor.
  • Frecvența tratamentelor poate varia, însă este esențial să se respecte recomandările tehnice pentru a oferi o protecție eficientă. Se recomandă o serie de 4-5 tratamente pe tot parcursul ciclului biologic al dăunătorului.
tutavir recomandari aplicare

Legumicultorii trebuie să aplice tratamentele cu rigurozitate, iar pentru a garanta eficiența acestora, este important să urmeze un program de combatere bine structurat.

Pentru informații suplimentare despre modul de utilizare a insecticidului Tutavir®, vă recomandăm să accesați acest link.

Experiențele fermierilor cu utilizarea insecticidului biologic Tutavir®:

Ferma CAI Curtici administrează 2 hectare de seră cu tomate. Dl. Dimitrie Muscă, director general, descrie modul în care a integrat insecticidele biologice Tutavir și NeemPro în strategia de protecție a culturii, reușind să țină sub control dăunătorii și să mențină plantele sănătoase.

Dimitrie musca fermier

„Astăzi, plantele mele arată foarte bine, fără semn de atac pe frunze cauzate de Tuta absoluta sau alți dăunători. Primul pas a fost să aplic Tutavir imediat după apariția primului adult în seră, la aproximativ două săptămâni de la plantare. Am efectuat patru tratamente consecutive cu Tutavir la interval de 7 zile. De asemenea, am utilizat trei tratamente cu insecticidul biologic NeemPro pentru a controla și alți dăunători prezenți în seră, precum afidele, tripsul, musculița albă și acarienii.

Mă aștept ca în aproximativ 2-3 săptămâni să recoltăm și, până atunci, vom continua să aplicăm insecticide biologice pentru a menține cultura liberă de dăunători și a obține legume de calitate și fără reziduuri.”

Radu Costache, fermier:

„Sunt convins că Tutavir, integrat în schemele de tratament, este un insecticid esențial care poate contribui semnificativ în controlul Tuta absoluta.”

Cu încredere, ne implicăm în dezvoltarea unui viitor agricol sustenabil pentru a obține Hrană Sănătoasă și Mediu Sănătos, pentru toți! 


Citiți întotdeauna eticheta înainte de utilizarea produselor de protecția plantelor!

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Algeria a achiziționat un lot important de grâu din regiunea Mării Negre, inclusiv România

Compania de stat algeriană OAIC a achiziționat între 570.000...

Fungicidul Elatus™ Era pentru cereale păioase obține rezultate excelente în testări independente și cele oficiale Syngenta

Testarea independentă realizată de Institutul Arvalis arată rezultate superioare ale Solatenol (substanța activă principală din Elatus™ Era) față de...

Finanţare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziţia de utilaje agricole

Ca urmare a suplimentării fondurilor alocate liniei de finanțare aferente Pachetului 4.1.1. „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul...

Ursus, compania poloneză de tractoare cumpărată de ucraineni, va produce și drone

Producătorul polonez de tractoare Ursus, aflat acum sub conducerea noului proprietar ucrainean – compania M.I. Crow, intenționează să își...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole