10.7 C
București
miercuri, 2 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia: Fermierii pregătiți pentru semănat, traderii în așteptare

România: Fermierii pregătiți pentru semănat, traderii în așteptare

Vremea de primăvară din 2025 este mult mai favorabilă comparativ cu anul trecut. Cantitățile de precipitații sunt semnificativ mai mari decât în ultimii 4-5 ani.

Excepția fac unele zone din Oltenia, precum și din județele Giurgiu și Teleorman, unde culturile sunt mai slab dezvoltate din cauza unui deficit de precipitații.

‹ adv ›

Chiar dacă au existat perioade cu temperaturi pozitive, iar culturile au ieșit din repausul vegetativ, acestea rămân expuse riscului în cazul unor înghețuri puternice, cu valori între -10 și -15°C, în absența unui strat protector de zăpadă.

Fermierii se pregătesc de semănatul porumbului și al florii-soarelui. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea se va încălzi treptat.

Se estimează cantități bune de precipitații în județele din sudul și sud-vestul țării, unde solul are nevoie de umiditate suplimentară.

După actualizarea prognozei cu ploi favorabile, unii fermieri anunță că vor paria în continuare pe porumb în această primăvară, datorită cererii interne ridicate și a stocurilor scăzute de porumb de calitate în România.

‹ adv ›

În aceste condiții, suprafețele finale cultivate cu porumb și floarea-soarelui ar putea depăși prognozele inițiale ale Ministerului Agriculturii, în funcție de cantitățile de precipitații din lunile martie și aprilie.

În ceea ce privește culturile de toamnă, în regiunile sudice ale României, temperaturile scăzute au stopat dezvoltarea timpurie a orzului de primăvară, care începuse la începutul lunii martie.

Ploile așteptate în regiunile sudice în cursul săptămânii ar urma să fie benefice atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară.

Astfel, importatorii de pe piața internațională adoptă în prezent o poziție de așteptare, urmărind evoluția condițiilor meteo.

În plus, atenția lor este concentrată și asupra negocierilor privind încetarea focului în zona Mării Negre.

Un acord eficient de încetare a focului ar putea duce la creșterea exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre. Totuși, asemenea prognoze, se pare că, sunt prea optimiste.

Vezi și Bursa agricolă: O săptămână importantă pe piața cerealelor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Lucrări și tratamente la vița-de-vie în această perioadă

Marea majoritate a viticultorilor au încheiat deja tăiatul în uscat și acum se pregătesc sau deja realizează următoarele lucrări...

Piața globală a produselor de protecție a plantelor. Primul declin după 8 ani. Prognoze

Piața globală a produselor de protecția plantelor a înregistrat în 2024 o scădere de 6,4%, ajungând la 70 miliarde...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole