Comisia Europeană a lansat un nou ghişeu unic care oferă un sprijin vital întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) europene care navighează în peisajul complex al respectării sancţiunilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Serviciul de asistenţă pentru sancţiuni al UE va oferi o gamă cuprinzătoare de servicii menite să ajute IMM-urile să respecte sancţiunile UE la nivel mondial, reducând riscul de neconformitate şi costurile asociate. UE are peste 40 de regimuri de sancţiuni la nivel mondial.
Serviciul de asistenţă va oferi sprijin personalizat IMM-urilor din UE care efectuează verificări privind obligaţia de diligenţă în materie de sancţiuni, fără costuri pentru întreprinderi.
Serviciul de asistenţă va gestiona un site web dedicat care va conţine informaţii legate de sancţiuni, orientări specifice fiecărei ţări, evenimente, sfaturi, lecţii învăţate şi multe altele.
Toate măsurile restrictive ale ONU şi ale UE urmează să fie acoperite de serviciul de asistenţă, care oferă IMM-urilor informaţiile necesare pentru a gestiona cu încredere provocările legate de respectarea sancţiunilor.
Acest lucru poate ajuta operatorii europeni să evite pierderea unor oportunităţi de afaceri legitime din cauza incertitudinilor cu privire la legalitatea acestora.
Deşi există cazuri în care entităţile mai mari pot beneficia de sprijin, serviciul de asistenţă se concentrează asupra IMM-urilor, deoarece acestea dispun, de regulă, de mai puţine resurse de asigurare a conformităţii decât întreprinderile mari.
Serviciul de asistenţă va colabora cu parteneri, inclusiv cu autorităţi publice, cu părţi interesate din domeniul sprijinului pentru întreprinderi, cu instituţii financiare şi cu organizaţii internaţionale din domeniul sancţiunilor şi al conformităţii.
Prin intermediul acestor parteneriate, serviciul de asistenţă va participa la activităţi comune de informare şi de sensibilizare, va găzdui şi va participa la evenimente şi va oferi sesiuni de formare.
Măsurile restrictive (sancţiunile) UE reprezintă un instrument esenţial în politica externă şi de securitate comună a UE.
În prezent, UE are peste 40 de regimuri de sancţiuni la nivel mondial, care conţin o gamă largă de măsuri restrictive, de la măsuri individuale specifice (de exemplu, îngheţarea activelor) la abordări sectoriale mai cuprinzătoare (care vizează finanţele, comerţul, energia etc.). Odată cu creşterea tensiunilor la nivel mondial, măsurile restrictive ale UE se extind într-un ritm mai rapid.
Această complexitate poate genera aversiune faţă de risc, care, în unele cazuri, poate duce la practici de reducere a riscurilor.
Ca urmare, nevoile de conformitate sunt în creştere. Serviciul de asistenţă pentru sancţiuni al UE urmăreşte să dezvolte practici de asigurare a conformităţii, combătând în acelaşi timp excesul de conformitate, să consolideze încrederea partenerilor financiari şi de afaceri şi să reducă costurile de asigurare a conformităţii.
Vezia aici despre Bursa agricolă: Prețul rapiței crește, grâul în scădere.