Japonia își propune ca, până în 2030, să își multiplice de opt ori exporturile de orez, a declarat, joi, un oficial din cadrul Ministerului nipon al Agriculturii, în pofida penuriei actuale care afectează țara asiatică, informează AFP.
Noul obiectiv face parte dintre-o strategie națională pe termen lung ce vizează creșterea exporturilor de orez și a eficienței activităților din agricultură, în contextul îmbătrânirii populației.
„Avem intenția de a stabili un obiectiv de 350.000 de tone de orez exportate în 2030”, a declarat, pentru AFP, Masakazu Kawaguchi, un funcționar din Ministerul japonez al Agriculturii, care este responsabil de comerțul cu orez.
Acest obiectiv, ce ar urma să fie aprobat de Guvernul de la Tokyo în cursul lunii martie, este de 7,8 ori mai mare decât volumul din 2024, când au fost exportate 45.112 tone de orez, cu o valoare de 74 milioane de euro.
Acest anunț vine într-un moment în care Japonia se confruntă cu o penurie de orez, care forțează Guvernul să elibereze o parte din rezerva strategică, creată pentru a răspunde la situațiile de urgență.
În consecință, prețul orezului a explodat începând din vara anului trecut în Japonia, cu un salt de 71,8% în ritm anual în luna ianuarie, potrivit cifrelor oficiale.
Această explozie a prețurilor este rezultatul unei combinații de factori, printre care recolta scăzută din 2023, ca urmare a secetei, precum și cererea crescută declanșată de achizițiile de panică în urma avertismentului referitor la un mega cutremur în vara anului trecut.
Problema a fost agravată de faptul că unele companii au încercat să facă profit prin așteptarea celui mai bun moment pentru a-și vinde stocurile de orez.
Consumul de orez al Japoniei s-a înjumătățit în ultimii 60 de ani, pe măsură ce dieta s-a modificat pentru a include mai multă pâine, tăiței și alte surse de proteine.
Vezi și aici despre Tarifele complică afacerile cu porci, spune directorul general de la Smithfield Foods.