18.9 C
București
vineri, 7 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în februarie

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în februarie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut, în luna februarie, impulsionat de cotaţiile mai mari la zahăr, lactate şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

‹ adv ›

În luna februarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creştere cu 1,6% faţă de nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna ianuarie 2025 şi cu 8,2% peste nivelul din luna februarie 2024.

Creşterea din luna februarie s-a datorat în primul rând avansului preţurilor la zahăr, care au înregistrat o creştere de 6,6%, după trei luni consecutive de declin. Potrivit FAO, creşterea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îngrijorările privind producţia mondială în sezonul 2024/2025, graţie evoluţiilor meteo nefavorabile din Brazilia.

De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut cu 4%, de la o lună la alta, în condiţiile în care cererea puternică la import a depăşit producţia în principalele regiuni exportatoare.

Preţurile la uleiurile vegetale s-au majorat cu 2%, în februarie faţă de ianuarie, respectiv cu 29,1% în ritm anual, în principal ca urmare a unor preţuri mai mari la ulei de palmier, ulei de soia şi ulei de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est şi a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio.

În plus, preţurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară.

În timp ce preţurile la grâu şi porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea culturilor în Europa de Est şi America, preţurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităţilor mari disponibile la export.

Pe de altă parte, preţurile la carne au scăzut uşor cu 0,1%, în februarie, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale la carnea de pasăre şi porc s-au micşorat datorită livrărilor abundente, în timp ce preţurile la carnea de oaie şi vită au rămas neschimbate, graţie cererii solide la import.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de grâu în 2025 până la 796 de milioane de tone, cu 1% mai mult decât în 2024.

Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă producţiile mai mari preconizate pentru Uniunea Europeană, în special Franţa şi Germania.

Vezi aici despre Custodia, unicul ready-mix cu tebuconazol și azoxistrobin, asigură protecția culturilor de cereale și rapiță pe tot parcursul perioadei de vegetație.

  • Citește despre ->
  • FAO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în ianuarie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în...
‹ adv ›

FAO: Securitatea alimentară în Mexic și în America Centrală, amenințată de criza climatică

Securitatea alimentară în sudul Mexicului și în unele regiuni din America Centrală este amenințată de fenomene climatice extreme, precum...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole