Lucrările de îngrijire a plantațiilor de viță de vie înainte de înflorit au o importanță mare în asigurarea condițiilor necesare pentru dezvoltarea culturii.
Potrivit lui Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, principalele lucrări spre care trebuie să se orienteze producătorii sunt: normarea prealabilă a încărcăturii, legatul în verde, ciupitul lăstarilor, realizarea tratamentelor cu bor.
Normarea prealabilă a inflorescențelor la vița de vie
Este înlăturată a doua inflorescență din partea de sus care, de obicei, este relativ mai slab dezvoltată decât prima.
În medie, trebuie să obținem o inflorescență pe lăstar.
Ulterior, în dependență de cum va decurge fenofaza înfloritului, și cum va avea loc polenizarea va fi realizată normarea definitivă a încărcăturii cu rod a viței de vie.
Normarea finală, în dependență de caracteristici ar însemna o normă de un strugure la 2 lăstari.
Ciupitul lăstarilor
Lucrarea presupune că primele 2 frunze din vârful lăstarilor sunt înlăturate.
Acest lucru este realizat în primul rând pentru lăstarii purtători de recoltă, pentru a favoriza alimentarea mai bună a viitoarei recolte prin stoparea creșterii și redirecționarea substanțelor nutritive spre organele de rod.
În plus, prin această operațiune este provocată creșterea copileților mai sus de lăstar, care ulterior vor hrăni ciorchinele.
Legatul viței de vie
La această lucrare este foarte important să distribuim uniform în spațiu lăstarii.
Acest lucru contribuie la protejarea lăstarilor de rupere în timpul vântului, asigură o distribuire uniformă a organelor astfel că toate frunzele utilizează în egală măsura suprafața și se reduce riscul dezvoltării bolilor.
Citește și despre Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.
Realizarea tratamentelor cu bor la vița de vie
În cazul în care nu suntem siguri de reușita viitoarei polenizări, borul ar putea fi de ajutor.
Elementul bor stimulează formarea picăturii de lichid din stigmatul pistilului. Acesta se aplică la norma minimă indicată pentru produsul ales.
Borul se aplică cu 10-12 zile înainte de înflorit (acesta nu se aplică în amestec cu produse de uz fitosanitar).
În plantațiile afectate de boli sau dăunători, este necesară realizarea tratamentelor cu insecticide ori botriticide, produse pentru combaterea manei și făinării (tratamentul se realizează la căderea primei corole).
Pentru a exclude arsurile produse pe inflorescențe este important să excludem produsele cu sulf și cupru în această perioadă.