-3.5 C
București
miercuri, 12 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCătina și măceșele din Vrancea, fără cerere pe piața externă în 2024

Cătina și măceșele din Vrancea, fără cerere pe piața externă în 2024

Direcția Silvică Vrancea a pierdut anul trecut o sursă importantă de venit după ce vânzările de cătină și măceșe, două dintre cele mai căutate produse bio din județ, au înregistrat o scădere semnificativă, afectând atât veniturile instituției, cât și pe cele ale localnicilor care colectează aceste fructe de pădure.

Dacă în anii anteriori cantitățile vândute ajungeau la zeci de tone, în 2024 licitațiile organizate pentru valorificarea acestora nu au atras niciun cumpărător.

Directorul Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir:

„În 2023 am obținut venituri de 227.868 de lei din vânzarea cătinei și 239.366 de lei din vânzarea măceșelor. Noi achiziționăm fructele de pădure de la populație și le vindem ulterior către terți.

Din păcate, anul trecut (2024 – n.r.) nu am reușit să vindem foarte mult. Dacă în anii precedenți vindeam de ordinul zecilor de tone, în 2024 am organizat licitații, dar nu s-a prezentat nimeni. A fost o situație tristă, deoarece aceste fructe erau o sursă bună de venit atât pentru Direcția Silvică, cât și pentru populație”.

De obicei, cătina și măceșele din Vrancea, certificate ca produse bio și utilizate pe scară largă în industria farmaceutică, erau exportate în Spania și Germania, unde există o cerere ridicată pentru astfel de produse.

‹ adv ›

Scăderea cererii pe piața externă și dificultățile în încheierea contractelor de vânzare au dus însă la această stagnare a valorificării.

Reprezentanții instituției speră ca în 2025 situația să se redreseze și să se găsească noi cumpărători interesați de aceste produse.

Vezi aici despre Suprafața agricolă ecologică la nivel mondial atinge 99 mil. ha. Topul țărilor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sesiune de finanțare pentru energie regenerabilă prelungită până pe 31 martie 2025

Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare prin schema...
‹ adv ›

ANSVSA: Controale riguroase în industria alimentară și sancțiuni de peste 500.000 lei

ANSVSA: În luna ianuarie 2025, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare...

Silvicultorii protestează, miercuri, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, miercuri, un amplu protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), sindicaliștii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole