Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România – AIPROM îşi exprimă îngrijorarea cu privire la rezultatul şi consecinţele votului din 8 iunie, din plenul Parlamentului European, privind raportul „Strategiei UE pentru Biodiversitate 2030”, în condiţiile în care unul dintre amendamente se opune reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022, afectând semnificativ activitatea fermierilor.
Reprezentanţii AIPROM susţin că aceste decizii politice, care sunt luate fără a avea o bază ştiinţifică solidă, pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a Europei şi vor conduce la importuri masive de produse alimentare din ţări care nu aparţin spaţiului comunitar şi care nu vor fi obligate să respecte aceleaşi reguli precum producătorii din interiorul Uniunii Europene, generând astfel o concurenţă neloială şi periclitând profitabilitatea şi productivitatea fermierilor.
Potrivit sursei citate, lipsa de predictibilitate afectează major deciziile din producţia agricolă şi are efecte la fel de grave ca şi schimbările neaşteptate ale vremii.
Nu în ultimul rând, consecinţele interzicerii glifosatului vor fi din păcate vizibile în România unde condiţiile specifice de climă şi sol, precum şi fărâmiţarea terenurilor favorizează răspândirea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor.
În România, glifosatul este utilizat mai ales între culturi, fiind şi o soluţie care permite aplicarea principiilor agriculturii conservative, recomandate şi promovate intens de către Comisia Europeană, precizează AIPROM.