Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă s-ar putea relua lent, în special în zonele de câmpie, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) până pe 7 februarie.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi înfrăţirea (10-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie.
Culturile înfiinţate tardiv se vor afla în fazele de răsărire şi formarea frunzei a treia (40-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, rapiţa din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (7-13 frunze), iar în plantaţiile de pomi fructiferi şi viţă-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic în toate regiunile agricole, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
Potrivit ANM, lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în general în condiţii bune în cea mai mare parte a ţării, exceptând zilele cu precipitaţii.
Specialiştii ANM vin şi cu recomandări de specialitate, respectiv continuarea efectuării controlului biologic sistematic în vederea determinării vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole; administrarea îngrăşămintelor complexe la cerealierele de toamnă; aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.
Vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în aproape toate zonele de cultură, precizează ANM.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2 şi 11 grade C în primele zile, mai ridicată cu 1 – 9 grade în raport cu mediile multianuale, şi între -7 şi 3 grade spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -1 şi 16 grade C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -13 şi 5 grade în toate zonele de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.
Sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor agricole. În zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, izolat asociată cu burniţă.
Vezi aici Ucraina: Piața rapiței afectată de scăderea recoltei în 2024.