9.2 C
București
sâmbătă, 19 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleINS: Românii au consumat în 2023 mai puţine cereale şi mai mult orez

INS: Românii au consumat în 2023 mai puţine cereale şi mai mult orez

Românii au consumat în 2023 mai puţine cereale şi produse din cereale, însă a crescut consumul de orez, potrivit datelor publicate în luna ianuarie 2025 de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Consumul mediu anual de cereale şi produse din cereale în echivalent boabe a fost de 198,5 kilograme/locuitor, faţă de 198,6 kilograme/locuitor în 2022.

„Consumul mediu anual de produse alimentare, pe locuitor, în anul 2023 a fost constituit cu preponderenţă din produse de origine vegetală. În anul 2023, comparativ cu anul 2022, consumul mediu anual, pe locuitor, a înregistrat atât scăderi, cât şi creşteri la grupele de produse de origine vegetală”, spun specialiştii INS.

‹ adv ›

Astfel, consumul mediu anual de cereale şi produse din cereale (în echivalent boabe) pe locuitor a înregistrat o scădere de 0,1 kg, faţă de anul precedent.

Consumul mediu anual de grâu şi secară şi produse din grâu şi secară (în echivalent boabe) pe locuitor a scăzut cu 0,2 kg în 2023, iar consumul mediu anual de porumb şi produse
din porumb (în echivalent boabe) pe locuitor cu 0,1 kg.

În 2023, un român a consumat, în medie, 157,7 kg de grâu şi secară (vs 157,9 kg în 2022) şi 35 kg de porumb (faţă de 35,1 kg în anul anterior).

La capitolul „alte cereale”, consumul mediu anual s-a menţinut la 0,6 kg/locuitor.

‹ adv ›

În echivalent făină, consumul mediu a fost în 2023 de 118,3 kg/locuitor la grâu şi secară, în scădere uşoară faţă de cel înregistrat în 2022, respectiv 118,4 kg/locuitor, la porumb s-a menţinut la 26,3 kg/locuitor, iar la „alte cereale”  la 0,6 kg/locuitor.

Comparativ cu anul precedent, în 2023, consumul mediu anual de orez, pe locuitor, a crescut cu 0,2 kg, la 5,2 kg. Aceleaşi cifre s-au consemnat şi în echivalent făină.

„În anul 2023 nu s-au produs schimbări majore ale modelului de consum al populaţiei faţă de anul precedent. Astfel, consumul mediu anual de produse vegetale continuă să reprezinte componenta de bază a consumului alimentar mediu anual”, concluzionează statisticienii. 

Vezi aici Piața mondială a merelor – schimbări și prognoze.

  • Citește despre ->
  • INS
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Producţia de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% 

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a fost,...
‹ adv ›

INS: Sacrificările de porcine au crescut, celelalte specii – în scădere

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la porcine, în februarie faţă de ianuarie, şi au scăzut la...

Statistică: Producția agricolă a României, în scădere la principalele culturi

România a înregistrat, anul trecut, o scădere a suprafeţelor şi a randamentelor (producţia medie la hectar) la principalele culturi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole