8.1 C
București
sâmbătă, 1 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRabla pentru Tractoare: Întârziere în publicarea dealerilor eligibili și suspans pentru fermieri

Rabla pentru Tractoare: Întârziere în publicarea dealerilor eligibili și suspans pentru fermieri

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Programul Rabla pentru Tractoare pare să fie uitat deocamdată, cel puțin, însă fermierii nu și-au pierdut speranța că el va fi lansat, deși ar fi trebuit ca acest lucru să se întâmple spre finele anului trecut, așa cum fusese anunțat inițial, notează termene.ro.

După câte se pare, întârzierea a intervenit din cauza numărului mare de dealeri de utilaje înscriși și care trebuie verificați. Trebuie făcută precizarea că fermierii au acces la program doar prin intermediul acestor dealeri și nu direct.

În piață, interesul este foarte mare atât din partea dealerilor de utilaje, cât și dinspre micii fermieri, care pot să-și cumpere astfel tractoare de până la 55.000, cu TVA inclusă.

‹ adv ›

Cum fondurile sunt limitate, teoretic cam 3000 de fermieri ar putea să primească finanțarea, iar acordarea lor se face pe principiul „primul venit, primul servit”, agricultorii în disperarea lor, iar poate mulți și din neștiință, au plătit avansuri de până la 2.000 de euro dealerilor pentru a avea întâietate în program.

Aceasta deși oficialii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) au precizat încă de anul trecut că înscrierea în programul Rabla pentru tractoare nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri. În piață, însă, lucrurile se desfășoară altfel.

Cu toate că nicăieri nu scrie că trebuie acordat un avans, există fermieri care au făcut-o deja, doar să iasă în față. Au apărut tot felul de parteneriate între consultanți, asociații de fermieri și dealeri, după câte se pare, mai mult sau mai puțin legale, încă o dovadă a inventivității sau a „naivității” de care  dau dovadă românii.

„Niciodată nu a fost scris în program că trebuie dat avans. Bazându-se pe cunoștințele pe care le au fermierii, unii consultanți sau asociații au făcut diverse parteneriate cu aceste firme de distribuție și au luat comisioane de la 500 până la 2000 de euro de la cei care vor să se înscrie în program. Dacă citeau programul, vedeau clar că nu există obligativitatea acordării unui avans către dealeri”, a declarat președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

Neoficial se vorbește de faptul că există destul de multe contracte încheiate, iar dacă în caz că fermierul nu este declarat eligibil la finanțare, atunci de banii dați avans acesta primește de la dealer tot felul de materiale, echipamente etc.

„E vina doar a celui care a dat banii, dar este și dorința de a fi printre primii. Conform procedurii, dealerul va avea un user și o parolă și nu poate să lucreze pe mai multe calculatoare, ceea ce înseamnă că nu poate să încarce mai multe dosare în același timp. Primele informații erau că înscrierea va fi deschisă 48 de ore, iar finanțarea se va face în ordinea cererilor depuse, nu vom mai avea situația de la panouri fotovoltaice când se terminau banii in 2-3 minute”, arată Păunel.

Dealerii de utilaje agricole interesați de programul Rabla pentru tractoare 2024 s-au putut înscrie în aplicația informatică disponibilă pe site-ul AFM, începând cu 28 noiembrie 2024 și până la mijlocul lunii decembrie 2024. Lista lor va fi publicată pe site-ul AFM.

Bani pentru utilaje

Cu banii obținuți prin programul Rabla pentru tractoare micii fermieri persoane fizice pot să cumpere un tractor, dar și alte utilaje de tip implement sau accesorii agricole. Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, este de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Intensitatea ajutorului este de 65% din valoarea de achiziție a tractorului și/sau mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente. Ea ajunge, însă, la 80% în cazul tinerilor fermieri.

Pentru a avea acces la acest sprijin, fermierul trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat și achitării contribuției proprii. Mai trebuie precizat și faptul că sprijinul se acordă pentru efectuarea de investiți constând numai în achiziția accesoriilor agricole aferente tractoarelor sau mașinilor agricole autopropulsate.

Buget de 500 milioane de lei

Finanţarea va fi acordată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanţare, ci doar prin aprobarea Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu, declarau în noiembrie 2024 oficialii de la Ministerul Mediului.

La acel moment Rabla pentru Tractoare avea alocat un buget de 500 milioane de lei cu promisiunea că acesta va fi mărit.

Acum, pe fondul întârzirilor legate de publicarea listei cu dealerii eligibili în program, toată lumea se așteaptă ca Rabla pentru Tractoare să intre practic în linie dreaptă după aprobarea bugetului pe anul 2025. Dacă nu vor mai apărea ceva „surprize” între timp.

Citește și Ucraina propune UE un nou mecanism de export al produselor agricole.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFM deschide sesiunea de validare a dealerilor pentru Programul Rabla Tractoare

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere...
‹ adv ›

AFM lansează sesiunea de validare a dealerilor pentru Programul Rabla pentru Tractoare

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a...

Programul Rabla pentru tractoare: 500 milioane lei pentru sprijinirea fermierilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat joi Ordinul pentru aprobarea ghidului de finanţare al programului Rabla pentru tractoare, acesta...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole