7.8 C
București
joi, 30 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Livia – descriere, aspecte

Soiul de struguri de masă Livia – descriere, aspecte

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Origine: Livia este un soi de struguri de masă creat de către selecţionerul Zagarulko V. V., înregistrat în anul 2010 de către INVV „Magaraci”. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Flamingo X Arcadia. 

Descrierea soiului de struguri de masă Livia

  • Vigoarea de creştere a butucilor: mare-foarte mare. 
  • Epoca de dezmugurit: medie (I dec. aprilie).
  • Epoca de coacere: timpurie (105-115 zile de la dezmugurit până la coacere), I-II dec. august.

Strugurele: dimensiunea mare (600 g), forma conică sau cilindro-conică, de compactitate medie.

Bobul: dimensiune foarte mare (8-10 g), forma ovală, de culoare roză. Gustul armonios cu aromă delicată de muscat. La coacere atinge 17-19 Brix şi aciditatea 5-6 g/l.

‹ adv ›

Particularităţi de cultivare:

  • greutatea mare a strugurilor (uneori peste 1-1,5 kg) impune normarea recoltei;
  • reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).

Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare. În acelaş timp, influenţează negativ asupra intensităţii de colorare.

La cultivare se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 50 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Vezi detalii despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.

Aspecte pozitive: dimensiunea bobului mare (8-10 g), productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi) şi cu calități organoleptice foarte bune, la coacerea deplină o aromă pronunţată delicată de muscat.

Este foarte apreciat datorită gustului unic, din 100 de soiuri prezentate la degustaţie în vara anului 2024, soiul Livia s-a plasat pe locul I în topul preferinţelor consumatorilor (circa 150)*. Rezistenţă bună la făinaria viţei de vie.

Aspecte negative: rezistenţă medie la iernare (-19…-21 grade C), iar în unii ani la coacere, colorarea este insuficientă. Sensibil la crăparea boabelor.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Soiul de struguri de masă Autumn Crisp © – aspecte

Origine: Soiul de struguri de masă Autumn Crisp ©...
‹ adv ›

Soiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje

Originea soiului de struguri Victoria: soi de struguri pentru masă cu seminţe de origine românească, creat la Staţiunea de Cercetare...

Provocările anului viticol 2024: Controlul patogenilor. Importanța nutrienților în condiții de stres

Anul viticol 2024 a fost unul plin de provocări pentru viticultorii din majoritatea podgoriilor din Europa. Oscilațiile termice semnificative, cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole