Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Capacitatea de producție a cărnii de porc din China, Filipine și Vietnam este de așteptat să se recupereze, ceea ce va duce la o scădere a cererii de import, în ciuda continuării focarelor de pestă porcină africană (ASF), conform raportului „EU Agricultural Outlook” (2024-2035).
În contrast, ar putea exista o creștere a cererii de importuri în SUA, Australia, Africa Sub-Sahariană, Elveția și alte regiuni din Asia.
În următorul deceniu, Regatul Unit ar putea deveni cea mai mare destinație individuală de export pentru carnea de porc din UE (înlocuind China), chiar dacă cererea din Marea Britanie este așteptată să scadă pe parcursul perioadei de prognoză.
Exporturile UE ar putea scădea cu 1% pe an între media ultimilor trei ani și 2035 (-338 000 tone între media din 2022-2024 și 2035), având în vedere volumele mari exportate către China în 2022.
Pornind de la volumele de export din 2024, se preconizează că acestea vor rămâne aproape stabile până în 2035.
UE va trebui să-și consolideze și să-și diversifice portofoliul de exporturi de carne de porc în anii următori.
Importurile de carne de porc în UE sunt estimate să rămână scăzute, cu o scădere anuală de 2,2% între media din 2022–2024 și 2035.
Acest lucru se datorează în principal faptului că Regatul Unit se concentrează pe piața sa internă, iar creșteri semnificative ale importurilor din alte țări sunt puțin probabile.