Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Fermierii români au reușit să obțină cu aproximativ 300.000 de tone de grâu mai mult decât anul trecut, țara noastră rămânând cel mai mare producător european, notează economica.net.
Deși fermierii europeni au recoltat grâul de luni de zile, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a continuat să revizuiască în jos producțiile obținute, cu 1,3 milioane de tone față de luna trecută, urmare a unor date recente ce au scos la iveală dovezi suplimentare ale randamentelor sub așteptări.
Pentru România, conform acestei ultime revizuiri, USDA estimează o producție de 9,9 milioane de tone de pe o suprafață de pe 2,35 milioane de hectare.
Astfel, România rămâne al patrulea cel mai mare producător european, după Franța (26,6 milioane de tone), Germania (18,5 milioane de tone), Polonia (12,8 milioane de tone).
Spre comparație, în 2023, România a recoltat 9,6 milioane de tone de pe o suprafață similară, respectiv 2,31 milioane de hectare.
Detalii suplimentare despre producția globală și europeană de grâu
La nivelul UE, USDA se așteaptă la o producție de 121,3 milioane de tone metrice în anul de comercializare 2024/25, cu 10 % sub nivelul anului trecut și media ultimilor cinci ani.
Suprafața recoltată este estimată la 22,8 milioane de hectare, în scădere cu 66. 000 hectare față de luna trecută, ceea ce înseamnă și un minus de 6 % față de anul trecut și de minus 5 % față de media ultimilor cinci ani.
Astfel, fermierii europeni au obținut un randament mediu de 5,31 tone la hectar, sub nivelul de 5,35 t la hectar de luna trecută și cu 4 % sub estimarea de anul trecut.
Impactul condițiilor meteo și perspectivele pentru viitor
În România, randamentul mediu a fost de 4,2 tone la hectar, conform calculelor Economica în baza datelor USDA.
UE este al doilea mare producător mondial de grâu, generând 15% din producția mondială.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.