9.4 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducția de grâu a României în creștere față de anul trecut

Producția de grâu a României în creștere față de anul trecut

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Fermierii români au reușit să obțină cu aproximativ 300.000 de tone de grâu mai mult decât anul trecut, țara noastră rămânând cel mai mare producător european, notează economica.net.

Deși fermierii europeni au recoltat grâul de luni de zile, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a continuat să revizuiască în jos producțiile obținute, cu 1,3 milioane de tone față de luna trecută, urmare a unor date recente ce au scos la iveală dovezi suplimentare ale randamentelor sub așteptări.

Pentru România, conform acestei ultime revizuiri, USDA estimează o producție de 9,9 milioane de tone de pe o suprafață de pe 2,35 milioane de hectare.

‹ adv ›

Astfel, România rămâne al patrulea cel mai mare producător european, după Franța (26,6 milioane de tone), Germania (18,5 milioane de tone), Polonia (12,8 milioane de tone).

Spre comparație, în 2023, România a recoltat 9,6 milioane de tone de pe o suprafață similară, respectiv 2,31 milioane de hectare.

Detalii suplimentare despre producția globală și europeană de grâu

La nivelul UE, USDA se așteaptă la o producție de 121,3 milioane de tone metrice în  anul de comercializare 2024/25, cu 10 % sub nivelul anului trecut și media ultimilor cinci ani.

Suprafața recoltată este estimată la 22,8 milioane de hectare, în scădere cu 66. 000 hectare  față de luna trecută, ceea ce înseamnă și un minus de 6 % față de anul trecut și de minus 5 % față de media ultimilor cinci ani.

Astfel, fermierii europeni au obținut un randament mediu de 5,31 tone la hectar, sub nivelul de 5,35 t la hectar de luna trecută și cu 4 % sub estimarea de anul trecut.

Impactul condițiilor meteo și perspectivele pentru viitor

În România, randamentul mediu a fost de 4,2 tone la hectar, conform calculelor Economica în baza datelor USDA.

„Producția de grâu a UE în anul comercial 2023/2024 este cea mai scăzută din 2012/13 încoace. Cele mai mari reduceri din UE în această lună includ Belgia, Suedia, Danemarca, Țările de Jos și Italia.

Franța, în mod constant cel mai mare producător de grâu, a avut în acest an o vreme deosebit de nefavorabilă, cu ploi constante și excesive pe tot parcursul sezonului.

Producția în Franța este estimată la 26,6 mmt, mai mică decât în 2016/17, când condiții similare au redus semnificativ recolta și calitatea culturilor. Recolta de grâu din Franța nu a mai fost atât de scăzută din anul comercial 1983/84”, se arată în raportul USDA.

UE este al doilea mare producător mondial de grâu, generând 15% din producția mondială.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de peste 5 mil. de lei şi 10 tone de alimente retrase de la comercializare

În perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, Autoritatea...
‹ adv ›

USAMV Cluj a semnat un contract prin PNRR pentru modernizarea educației agricole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin reprezentantul legal, Domnul Rector Prof. Dr. Cornel Cătoi, a...

6 motive frecvente de ce se usucă pomii după plantare

Uscarea pomilor tineri după plantare este o problemă frecvent întâlnită, însă aceasta poate fi evitată printr-o atenție sporită la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole