14.1 C
București
marți, 17 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCostel Vînătoru: Zece soiuri noi omologate pentru a susține agricultura românească

Costel Vînătoru: Zece soiuri noi omologate pentru a susține agricultura românească

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Pe parcursul anului 2024, Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău a omologat şi obţinut brevete pentru zece soiuri, jumătate dintre ele aclimatizate, în premieră, România.

BRGV Buzău a omologat, pe parcusul anului 2024, zece noi soiuri, plante brevetate şi înscrise în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România şi în Catalogul European.

Potrivit cercetătorilor, noile soiuri sunt dezvoltate pentru a asigura producţii ridicate şi de calitate, destinate consumului în stare proaspătă şi industrializării şi au fost adaptate la condiţiile pedoclimatice locale.

„Omologarea unui soi nou reprezintă recunoaşterea oficială a valorii sale biologice şi economice, în urma unor teste riguroase de performanţă şi stabilitate.

Acest proces asigură fermierii şi consumatorii de calitatea şi autenticitatea soiului, garantându-i proprietăţile descrise.

Omologarea este esenţială pentru protejarea patrimoniului vegetal şi pentru asigurarea diversităţii culturilor agricole, contribuind astfel la siguranţa şi securitatea alimentară şi la conservarea biodiversităţii.

Omologarea noilor soiuri de către BRGV Buzău îmbogăţeşte patrimoniul vegetal românesc, oferind agricultorilor acces la resurse genetice valoroase, adaptate specificului pedoclimatic autohton.

Aceste soiuri contribuie la creşterea productivităţii agricole şi la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol românesc”, informează reprezentanţii BRGV.

‹ adv ›

Printre soiurile noi omologate în anul 2024 se regăseşte Usturoiul Danubius, Tomata de câmp Valahia, Măcrişul Lord obţinut din resurse genetice endemice de la baza masivului Penteleu, Bobul Basarab sau Mazărea de grădină Pontica.

„Pe parcursul anului 2024 am omologat zece soiuri, sperăm să găsim producători de seminţe care să fie dornici să multiplice aceste soiuri, sunt doi producători la Râmnicu Sărat care doresc să producă din soiurile de usturoi omologate de BRGV.

Sunt 32 de soiuri în curs de omologare, sperăm ca în primăvara anului viitor să obţinem şi alte certificate de omologare şi brevete de intenţie.

Ne canalizăm în special pe soiurile vechi, facem muncă de arheologie genetică vegetală, de a reda soiurilor strălucirea de altădată, pe de altă parte, munca urmăreşte ameliorarea şi îmbunătăţirea unor specii, nu doar să le stocăm şi, nu în ultimul rând, avem misiunea de a aclimatiza anumite specii care nu au fost în România”, a declarat directorul BRGV Buzău, Costel Vînătoru.

Spanacul verde urcător Ludovic, Dovleacul de ceară Record, Salata Iute Blandiana, Castravetele amar Amiral şi Susanul sălbatic Carmina (Perilla frutescens) sunt soiuri de plante aclimatizate şi omologate în România.

„Perilla frutescens s-a adaptat foarte bine şi este o specie valoroasă din punct de vedere alimentar şi medicinal, pepenele de iarnă sau dovleacul de ceară. Salata iute, o salată picantă, specie ameliorată.

În primă fază, speciile sunt aclimatizate, analizăm dacă specia poate fi cultivată în România, apoi începe munca de ameliorare, apoi elaborăm tehnologia de cultură şi certificăm, omologăm soiurile respective.

Vorbim despre o muncă de lungă durată, pe lângă aceea de a conserva şi salva resursele genetice, pentru a le păstra pe termen scurt, mediu şi lung”, a precizat cercetătorul buzoian.

BRGV Buzău este o instituţie publică de cercetare, sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Costel Vînătoru: Utilizarea AI în cercetare reduce timpul de analiză de la ani la secunde

Utilizarea Inteligenţei Artificiale (AI) în domeniul cercetării şi conservării...
‹ adv ›

Costel Vînătoru: Jicama, o cultură promițătoare pentru fermele cu soluri sărace și secetoase

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău a aclimatizat, în premieră, Jicama, fasolea mexicană yam sau napul mexican, care...

Costel Vînătoru: O comoară agricolă redescoperită în fasolea Lima

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău deţine în colecţie aproximativ 1.000 de soiuri de fasole, de diverse...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole