5 C
București
miercuri, 4 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTransformarea deșeurilor în fertilizanți - cele mai promițătoare proiecte

Transformarea deșeurilor în fertilizanți – cele mai promițătoare proiecte

Reciclarea resturilor alimentare, agricole, de la uzine, a gunoiului de grajd și a altor deșeuri biodegradabile contribuie la reducerea poluării mediului, iar, datorită mai multor proiecte devenite populare, devin fertilizanți valoroși.

În continuare, prezentăm cele mai populare proiecte bazate pe acest principiu.


SUA: biochar cu eliberare lentă de fosfor

La Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, cercetătorii folosesc rumeguș, var, subproduse industriale, pentru a produce un biochar specializat.

‹ adv ›

Printr-un proces de ardere lentă în condiții de oxigen redus, au creat peleți capabili să rețină fosforul, reducând astfel poluarea apelor și oferind fermierilor o sursă durabilă de nutrienți.

„Acest biochar personalizat are o capacitate semnificativ mai mare de a reține fosforul decât materialele utilizate individual,” explică cercetătorul Hongxu Zhou.


Australia: fertilizanți organo-minerali

La Universitatea din Southern Queensland (UniSQ), cercetătorii dezvoltă fertilizanți organo-minerali folosind deșeuri animale bogate în nutrienți.

Un granulator de laborator, finanțat prin programul „Waste to Biofutures” al guvernului Queensland, permite combinarea materialelor organice cu îngrășăminte minerale pentru a crea produse inovatoare. Acestea au proprietăți fizice și mecanice similare cu cele sintetice, fiind însă mai prietenoase cu mediul.

„Granulatorul, primul de acest tip în Australia, oferă soluții sustenabile pentru problema creșterii prețurilor îngrășămintelor,” a explicat prof. Bernadette McCabe, directorul Centrului de Inginerie Agricolă al UniSQ.


Canada: fertilizanți pe bază de sulf

Compania BiziSul Inc. din Alberta transformă deșeurile de sulf din industria petrolieră în fertilizanți de înaltă calitate.

Fabrica recent deschisă produce anual 100.000 de tone de fertilizanți, destinați culturilor care necesită cantități mari de sulf, precum canola, porumb sau cartofi.

Ryan Brown, directorul de dezvoltare al BiziSul, subliniază că produsele companiei sunt sustenabile, cu eliberare lentă și benefice pentru sol.


Europa: proiectul ambițios ReLEAF

Un consorțiu european format din 17 organizații dezvoltă fertilizanți bio pe bază de deșeuri organice, ca parte a proiectului ReLEAF. Finanțat prin inițiativele UE, acesta transformă nămol de epurare, reziduuri agroalimentare și alte fluxuri de deșeuri în fertilizanți sustenabili.

Scopul proiectului este de a reduce dependența de îngrășămintele sintetice importate, de a îmbunătăți sănătatea solului și de a închide ciclurile de nutrienți în lanțul alimentar.

Proiectul integrează noi tehnologii, modele de afaceri circulare și lanțuri valorice sustenabile, contribuind atât la protecția mediului, cât și la crearea de locuri de muncă verzi.

Transformarea deșeurilor în fertilizanți reprezintă o oportunitate pentru o agricultură mai sustenabilă, reducând emisiile de gaze cu efect de seră, economisind resurse și sprijinind fermierii în tranziția către un viitor sustenabil.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ciolacu: Suplimentăm cu 230 mln de lei schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, suplimentarea cu 230...
‹ adv ›

Oana Barna, Grup Șerban: Ne-am orientat spre irigare, pentru că am văzut potențialul în ea

Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului...

Noi estimări CE privind recolta de grâu și porumb în UE

Comisia Europeană a redus estimarea recoltei de grâu din Uniunea Europeană pentru sezonul 2024/25 la cel mai scăzut nivel...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole