Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în sudul, vestul şi sud-vestul Munteniei, potrivit prognozei ANM.
Prognoza ANM perioada 1 – 6 decembrie
Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua uşor mai lent, în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 1 – 6 decembrie.
Prognoza ANM arată că, în perioada 1 – 6 decembrie, va predomina o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 9°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 2 şi 12°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8 şi 6°C la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului în aproape toată ţara. În zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, izolat asociată cu burniţă.
Prognoze pentru culturile de grâu, orz și rapiță de toamnă
Astfel, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge predominant fazele de răsărire (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla la înfrunzire, plantele având în medie 8 – 12 frunze, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.
Starea plantațiilor pomicole
În toate plantaţiile, speciile pomicole îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
La viţa-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Recomandările de specialitate vizează:
- definitivarea lucrărilor solului;
- verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
- administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
- lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.