Anul viticol 2024 a fost unul plin de provocări pentru viticultorii din majoritatea podgoriilor din Europa. Oscilațiile termice semnificative, cu perioade de secetă severă urmate de episoade de ploi torențiale, au influențat în mod direct calitatea și cantitatea producției de struguri.
Aceste condiții complexe au determinat viticultorii să aplice soluții inovatoare și riguroase pentru a menține echilibrul între sănătatea plantațiilor și potențialul aromatic al strugurilor, un aspect ce va fi observat cu siguranță în vinurile prezentate consumatorilor, dar și validarea lor în cele mai exigente concursuri internaționale din 2025.
Dăunători problemă la vița de vie în condițiile anului 2024
Dăunătorii au reprezentat o provocare semnificativă în condițiile de secetă pedologică instalate în majoritatea podgoriilor.
Cronologic, în ultima zi a lunii martie am identificat în plantațiile viticole din Regiunea Viticolă Codru și primele exemplare de Sciaphobus squalidus – gărgărița mugurilor, dăunător ce atacă într-o primă fază mugurii vegetativi și cei de rod, apoi florile și frunzele tinere.
Tot atunci, am întâlnit și primele exemplare din entomofauna utilă de Coccinella sp., denumite popular buburuze, ce inspectează butucii în căutarea adulților de acarieni eriofizi Colomerus vitis – păianjenul galicol al viței de vie, ce produc erinoza viței de vie, numită popular și bășicarea viței de vie.
Cotarul cenușiu la vița de vie
La 7 aprilie, în una din vizitele efectuate la un viticultor în plantația viticolă situată în localitatea Vîrteșcoiu, centrul viticol aparținând podgoriei Cotești am observat și primele semnale ale apariției dăunătorului Peribatodes rhomboidaria – cotarul cenușiu al viței de vie, insectă ce iernează ca larvă pe sol, sub frunzele căzute sau în crăpăturile scoarței.
În imaginea alăturată, se poate observa modalitatea de dăunare a insectei prin consumarea în mod preponderent a mugurilor principali în faza de umflare BBCH 02, dar și în imaginea la care avem BBCH 03 Sfârșitul umflării mugurilor (solzii se crapă, iar vârful mugurilor este bombat).
Păianjenul galicol al viței de vie
Odată cu perioada dezmuguritului, în fenofaza de BBCH 08-09 Dezmugurit complet-primordiile verzi (primele frunzulițe, vârful lăstarului) am observat apariția primelor gale sub forma unor bășicări (umflături) de culoare mai închisă decât restul frunzei cu dimensiuni variabile (0,5-2cm) produse de Colomerus vitis.
Manifestarea atacului păianjenului galicol al viței de vie a fost generalizată cu o cronologie dată de pornirea în vegetație a soiurilor dar și de sensibilitățile lor față de acest acarian.
Cele mai afectate sunt soiurile cu pilozitate mai redusă a frunzelor ( Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling , Chasselas, Muscat Hamburg).
Semnalul apariției invaziei acarienilor este dată de manifestarea atacului incipient pe hibrizii producători direcți sau pe portaltoii întâlniți în mod accidental în plantațiile de viță de vie, ca urmare a lipsei lucrărilor de copcit din anii precedenți.
Păianjenul galicol al viței de vie – tratamente
La atingerea PED (pragului economic de dăunare) PED >10% lăstari cu simptome de atac, în fenofaza de 2-3 frunzulițe se impun efectuarea de tratamente cu acaricide sau cu produse de contact pentru combaterea făinării (produse pe baza de sulf, Karathane).
Eudemisul viței de vie
Cu ajutorul echipamentelor de captură și monitorizare a insectelor, dispozitive instalate în principalele podgorii din Moldova, apariția fluturilor de Lobesia botrana eudemisul viței de vie, popular molia verde a strugurilor, a fost înregistrată pentru prima data la data de 16-17 aprilie în Podgoria Huși.
Eudemisul viței de vie – control
Clasic, pentru întocmirea curbei de zbor se pot utiliza capcane feromonale cu feromoni sexuali sintetivi ATRABOT, eliberate de institutele de cercetare ICCRR Cluj sau IGFPP Chișinău.
Aplicarea tratamentelor cu produsul Laser 240 SC 0,2 l/ha, insecticid sintetizat chimic (are eficacitate similară piretroizilor și superioară organofosforicelor și altor insecticide sintetizate chimic), dar este inofensiv față de mediu și om, fiind un produs biologic (produs de fermentație al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora spinosa).
A fost aplicat atât pentru fenofaza BBCH 51 pentru G1, dar și pentru generațiile G2 și G3 corespunzătoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85.
Tripsul californian
Temperaturile ridicate de pe întreaga perioadă fenologică, temperaturi ce au uscat majoritatea culturilor de câmp cât și vegetația spontană, reducând aria de parazitare a insectelor, vița de vie devine principala țintă pentru hrănirea și dezvoltarea insectelor.
Aceasta a făcut din tripsul californian – Frankliniella occidentalis o insectă destul de păgubitoare pentru viticultori.
Vezi aici detalii despre Tripsul californian în plantațiile de viță de vie.
Dacă an de an viticultorii poartă o luptă directă cu patogeni ce provoacă daune ușor de combătut printr-un management eficient, o altă amenințare rulează de ceva timp, mult mai periculoasă pe terment lung, flavescența– Flavescence dorée, prin intermediul cicadei vector Scaphoideus titanus.
Insecta se hrănește cu planta infectată absorbind prin sucțiune fitoplasma, iar în organele salivare ale insectei are loc incubația fitoplasmei ce este transmisă apoi de către insectă către plantele sănătoase în procesul de hrănire continuu al acesteia.
Este necesară o perioadă lungă de latență, aproximativ o lună, pentru ca insecta să devină infecțioasă.
Impactul bolilor asupra strugurilor
Bolile fungice, cum ar fi mana viței de vie produsă de ciuperca – Plasmopara viticola și Uncinula necator ce provoacă făinarea, au influențat în mod direct calitatea strugurilor prin afectarea sănătății boabelor și a frunzelor implicate în procesul de fotosinteză.
Un număr destul de însemnat de producătorii de struguri de vin cât și struguri de masă au reușit să țină sub control acești patogeni prin aplicarea de tratamente cu produse sistemice și de contact compatibile cu îngrășămintele foliare, atât de necesare în perioada de înflorit.
Fertilizări pentru menținerea calității strugurilor
Fertilizarea corectă a fost un element esențial în menținerea echilibrului nutrițional, contribuind la dezvoltarea uniformă a strugurilor și la acumularea unor concentrații optime de zaharuri și acizi, deficitare în cazul plantațiilor nefertilizate.
Aplicarea produsului Keylate B în momentele critice (3 lt la BBCH – inflorescențe bine dezvoltate iar butonii florali încă strâns grupați și 2 lt la BBCH 61 Începutul înfloritului, 10 % din flori au capișoanele desprinsă) a susținut formarea ciorchinilor bine structurați, o trăsătură ce va pune în evidență eleganța vinurilor.
Aplicarea borului la aceste fenofaze a fost posibilă urmare a compatibilității Zorvec Activ ( regăsit în Zelavin și Vinabel) comparativ cu alte produse ce nu permit aplicarea cu nutrienți benefici fenofazei în cauză.
Tot la aceste fenofaze incipiente, aplicarea produselor pe bază de proqinazid și tetraconazol (Talendo, Talendo Extra), dar și folpet sau zoxamide (din Zorvec Activ) au contribuit la managementul sustenabil al ciupercii Guinardia sp. ce provoacă putregaiul negru al viței de vie.
Controlul eficient al patogenilor a permis obținerea unor struguri cu parametri superiori de calitate, asigurând un potențial de vinificare ideal pentru vinuri care vor evidenția complexitatea specifică zonei Moldovei.
În 2024, stresul abiotic a avut un impact semnificativ asupra viței de vie, însă aplicarea produselor nutritive adecvate a permis păstrarea caracterului aromatic al strugurilor.
SugarMover Zn și Harbest, utilizat în perioada de maturare, a favorizat creșterea concentrației de carbohidrați, aspect ce va contribui la plenitudinea și textura vinurilor obținute.
Anul 2024 a evidențiat importanța unui management fitosanitar și nutrițional integrat, nu doar pentru obținerea unei producții sănătoase, ci și pentru a asigura calitatea strugurilor, o premisă esențială pentru vinuri care vor impresiona în competițiile naționale și internaționale din 2025.
Echilibrul dintre sănătatea plantațiilor și expresivitatea strugurilor obținuți rămâne amprenta muncii atente a viticultorilor.