17.6 C
București
marți, 29 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePiața porumbului: Nave cu porumb românesc au fost refuzate la export

Piața porumbului: Nave cu porumb românesc au fost refuzate la export

Piața porumbului trece prin momente dificile. Pe de-o parte, recolta din Uniunea Europeană este cu mult sub așteptări, atât din punct de vedere al cantității, cât și al calității, notează profit.ro.

Pe de altă parte, prețul rămâne la cote scăzute din cauza producției extrem de mari din Statele Unite, care au început acum să-și vândă marfa și în Europa.

Prețul porumbului a început să scadă și nu mai are nicio susținere. Nu mai are susținere prea mare nici în Europa, chiar dacă Franța băltește, nimeni nu poate să intre în câmp, câmpurile sunt sub apă, iar fermierii francezi nu pot recolta porumbul. Sunt la un nivel de recoltare de maxim 4%, față de o medie a ultimilor ani de 30-35%.

‹ adv ›

Însă americanii sunt pe cai mari. Exporturile americane de porumb în UE au trecut de 1 milion de tone, comparativ cu 2,7 milioane de tone ale ucrainenilor.

Americanii încep să se apropie pas cu pas, datorită faptului că au multă marfă și anumite exceptări la câteva gene modificate, adică pot aduce în UE porumb modificat genetic”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi 24.

Cel mai grav este însă faptul că și puținul porumb românesc pregătit pentru export prezintă probleme din punct de vedere al aflatoxinei, iar mai multe nave plecate din Portul Constanța au fost refuzate în țările de destinație, din cauza faptului că marfa era periculoasă pentru consumul uman și animal.

„Astfel, prețul porumbului stagnează în Portul Constanța, are tracțiune din grâu, și vedem un nivel de 195-197 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Însă acest preț mai are un condiment, și anume aflatoxina.

Trebuie să notăm că un număr de câteva nave care au plecat din Portul Constanța cu porumb românesc au fost refuzate la destinații și s-au întors în România. Nivelul de aflatoxină depășea normele admise pentru consumul uman și pentru consumul animal”, a mai precizat Cezar Gheorghe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

MADR: Seceta a afectat major culturile de porumb şi floarea soarelui; plata despăgubirilor începe în perioada următoare

Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa...

AIPROM: Proiectul privind plafonarea adaosurilor comerciale generează o intervenţie prea dură în politicile comerciale

Implementarea proiectului privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gamă extinsă de produse agroalimentare şi inputuri agricole generează o intervenţie...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole