19.9 C
București
luni, 28 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleȚânțarul perelor (Contarinia pyrivora) - control

Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora) – control

Principalii dăunători în livezi de păr din Europa sunt puricele melifer al părului (Cacopsylla pyri), țânțarul perelor (Contarinia pyrivora), viermele merelor (Cydia pomonella), viespea cu ferestrău a perelor (Hoplocampa brevis) și ploșnițele.

Vezi mai multe despre Puricele melifer al părului (Psylla pyri) – control.

În acest articol vom vorbi mai multe despre Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora), în baza recomandărilor elaborate de Biofruitnet, traduse și adaptate în limba română cu suportul proiectului USAID PCRR.

‹ adv ›

Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora)

Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora) este un dăunător de dimensiuni mici, care iernează în sol. Adultul își începe zborul foarte devreme, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, ce ar putea coincide cu dezmugurirea pomilor de păr.

Ouăle sunt depuse în mugurii floriferi semi-închiși, iar larvele se hrănesc cu fructele în dezvoltare. După 30-40 de zile, larvele mature cad la sol și formează un cocon.

Iernarea are loc la o adâncime de 5-10 cm în sol, iar țânțarul trece în stadiul de pupă în luna februarie – începutul lunii martie, după care ciclul se relansează cu stadiul de adult din primăvară.

Simptome și daune produse de Contarinia pyrivora

Simptomele și daunele provocate de țânțarul perelor includ deformarea și creșterea accelerată a fructelor cauzate de larve.

atac tantarul perelor

Legarea fructelor pare bună, dar fructele aparent sănătoase pot fi pline de larve.

Perele afectate sau larvele cad la sol. Este posibil ca fructele să rămână în pom și să cadă mai târziu. Atunci când larvele cad, perele cresc deformat și lateral bombat.

Fructe atacate de țânțarul perelor:

Fructe deformate se dezvoltă și în urma atacului ploșnițelor:

Monitorizare și control

Monitorizarea țânțarului perelor se realizează cu ajutorul capcanelor transparente cu momele feromonale, cum vedeți în imaginea din partea stângă.

Este foarte important să se atârne capcanele în partea de jos a pomului, chiar deasupra solului, după cum adulții ies din sol de la iernat.

Măsurile preventive includ eliminarea fructelor infestate.

Captarea adulților cu ajutorul capcanelor poate reduce presiunea infestării. Deși pot fi multe capturi, nu este confirmată existența unei corelații puternice cu reducerea daunelor, conform cercetărilor companiei Delphy din anii 2021 și 2022, eficacitatea acestei metode este redusă.

Măsurile directe cu produse fitosanitare au și ele eficacitate redusă. Se poate aplica ulei mineral la dezmugurire, piretrină sau spinosad înainte de înflorire.

Spinosadul poate nimici organismele benefice împreună cu dăunătorul. Prin urmare, se recomandă a se folosi ca ultimă soluție de control în sistem ecologic.

În sistem convențional poate fi consultat Codexul Fitosanitar pentru a analiza mai multe produse.

Vezi mai multe despre Controlul dăunătorilor la păr în livezi eco:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Arsura bacteriană (Pseudomonas syringae) la păr

Arsura bacteriană este o boală majoră în plantațiile de...
‹ adv ›

Rapănul părului (Venturia pyrina) – control în livezi eco

Rapănul părului este produs de Venturia pyrina, iar gazda sa principală sunt pomii din speciile de păr. Diferența majoră...

De ce cad perele înainte de coacere – cauze, combatere

Căderea perelor înainte de coacere este un fenomen ce poate reduce recolta. Aceasta problemă poate fi cauzată de o...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole