Ţările membre UE dezbat o eventuală majorare a tarifelor pentru mai multe produse agro-alimentare ruseşti, precum şi la îngrăşăminte, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Mai multe state membre vor să reducă veniturile Moscovei şi în acest sens au îndemnat blocul comunitar să introducă tarife la scară largă pentru importurile piscicole şi agricole din Rusia şi Belarus, pe lângă tarifele mai mari la cereale stabilite la începutul acestui an.
În schimb, alte state membre au făcut un apel la prudenţă, solicitând mai întâi un studiu privind impactul oricăror măsuri asupra importurilor şi preţurilor produselor alimentare din Europa, au dezvăluit sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Spre deosebire de sancţiuni, măsurile comerciale nu au nevoie întotdeauna de sprijinul tuturor statelor membre.
Blocul comunitar analizează încă ce produse ar putea fi vizate. Însă o eventuală măsură care să vizeze îngrăşămintele ruseşti ar fi salutată de industria de profil din Europa, care cere de mult timp mai multe măsuri de protecţie.
Cu toate acestea, calendarul oricăror noi măsuri este neclar având în vedere că există numeroase obstacole juridice şi politice, a precizat una dintre surse.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrăşăminte, cu o cotă de piaţă de 18%. Deşi producătorii ruşi de îngrăşăminte nu sunt vizaţi de sancţiuni, au fost forţaţi totuşi să îşi reducă exporturile, după debutul invaziei din Ucraina, din cauza problemelor logistice şi de plată.
Între timp exporturile şi-au revenit şi Asociaţia producătorilor ruşi de îngrăşăminte se aşteaptă ca în acest an exporturile să se apropie de nivelul record din 2021.
Separat, se lucrează la un nou pachet de sancţiuni, susţin sursele citate de Bloomberg.
Însă un set amplu de măsuri ar putea să aştepte până după ce se va încheia preşedinţia ungară a UE, în condiţiile în care Budapesta a blocat majoritatea acţiunilor care au legătură cu Rusia. Anul următor, Polonia este ţara care va prelua preşedinţia rotativă a UE.