Industria avicolă românească rivalizează în momentul de faţă cu orice industrie din Uniunea Europeană, iar producătorii din România pot să facă faţă oricărei competiţii la nivel european, a declarat vineri, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Acesta a subliniat că fermierii români au lucrat foarte mult şi pe calitate, pentru că tehnologiile europene, care de altfel sunt şi foarte costisitoare, îi obligă să facă acest lucru.
În opinia sa, fermierii din România sunt în top 5 la nivel european din punct de vedere al performanţelor de producţie.
Van a adăugat că fermierii din România au mai intrat voluntar şi într-un program de bunăstare superioară, care prevede o reducere a densităţii cu 15% şi o reducere a noxelor din adăpost, amoniac şi bioxid de carbon, cu 30%, iar Comisia Europeană compensează costurile de producţie.
În ceea ce priveşte importurile de produse avicole din Ucraina, care puneau fermierii într-o situaţie dificilă, diminuând competitivitatea şi viabilitatea fermelor, şeful UCPR a transmis că organizaţia este mulţumită de soluţia găsită de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, privind licenţierea importului de produse din Ucraina.
În opinia sa, fermierii români nu au fost şi nici nu sunt deranjaţi „absolut deloc” de comerţul intracomunitar cu produse avicole, pentru sunt foarte competitivi şi pot face faţă oricărui, dacă „cei care aduc produse la noi sunt corecţi din punct de vedere comercial şi al calităţii”.
Potrivit sursei citate, un studiu făcut de asociaţia europeană de profil arată că noile politici agricole care urmează să se implementeze aduc un cost suplimentar la carne de 37% faţă de costurile care se înregistrează într-o ţară terţă.
Legat de târgul dedicat promovării şi încurajării consumului de carne de pasăre şi ouă provenite din fermele româneşti, organizat în premieră în curtea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), preşedintele UCPR a subliniat că este o idee foarte bună pentru a arăta consumatorilor nivelul la care a ajuns industria avicolă în prezent.
Bucureştenii sunt aşteptaţi, în acest weekend, la târgul dedicat promovării şi încurajării consumului de carne de pasăre şi ouă provenite din fermele româneşti, organizat în premieră în curtea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În cele trei zile ale evenimentului vizitatorii vor putea găsi produse proaspete din carne de pasăre ale celor mai renumite branduri din sectorul avicol autohton, ouă, dar şi o gamă largă de specialităţi din carne de pui, gata de gătit şi de consumat, pe care le vor putea chiar şi degusta în cadrul târgului.