Pregătirea arbuștilor fructiferi pentru iarnă determină modul în care plantele vor supraviețui sezonului rece și ce fel de recoltă vor produce în sezonul următor. Principala procedură de care au nevoie arbuștii în ajunul iernii este tăierea.
În plus, în toamnă, arbuștii fructiferi trebuie hrăniți, udați abundent, tratați împotriva bolilor și dăunătorilor și protejați de înghețurile viitoare. Să vorbim mai detaliat despre toate lucrările înainte de debutul vremii reci.
Tăierea arbuștilor fructiferi toamna
Principala activitate la care trebuie să se acorde atenție atunci, când se pregătesc arbuștii fructiferi pentru iarnă este tăierea. Îndepărtarea ramurilor inutile prelungește tinerețea arbustului, îmbunătățește calitatea pomușoarelor și crește cantitatea de recoltă.
Principala tăiere a arbuștilor se efectuează primăvara devreme, înainte de începerea circulației sevei, sau toamna, după căderea frunzelor, dar neapărat cu câteva săptămâni înainte de apariția înghețurilor stabile, astfel încât plantele să aibă timp să „vindece” rănile provocate.
Din cauza faptului, că unii arbuști încep vegetația prea devreme, fermierii nu au întotdeauna timp să efectueze această procedură în primăvară. În ultimii ani, tot mai mulți specialiști recomandă tăierea de toamnă pentru a evita consumul inutil de substanțe și a asigura o mai bună pregătire pentru iarnă.
Tăierea diferitelor tipuri de arbuști de pomușoare are propriile sale particularități. Cu toate acestea, există reguli comune pentru toți. Deci, în timpul tăierii de toamnă a arbuștilor eliminați:
- ramurile rupte, deteriorate și uscate;
- lăstarii afectați de boli și dăunători;
- ramuri, care îndeesesc centrul arbustului;
- tulpinile care se lovesc între ele sau se întrepătrund;
- ramurile culcate pe sol sau aproape de sol;
- lăstari tineri subțiri, slabi și imaturi.
Detalii aici:
- Tăierile la agriș – când și cum se realizează corect
- Tăierile la coacăzul negru, roșu. Când și cum se realizează
- Tăierile la zmeur și mur. Când și cum se fac
- Tăieri la afin – când, cum și de ce se realizează.
Fertilizarea arbuștilor toamna
Atunci când pregătiți arbuștii fructiferi pentru iarnă, nu trebuie să uitați de fertilizare. Cea de toamnă este necesară pentru ca arbuștii să refacă forțele care au fost cheltuite pentru fructificare, să se pregătească bine pentru perioada rece a anului și anul viitor să ofere o recoltă bogată.
Efectuați ultima fertilizare a sezonului în septembrie-octombrie. În această perioadă, plantele au nevoie mai ales de fosfor și potasiu, deci fertilizarea de toamnă a arbuștilor trebuie să includă în mod obligatoriu aceste elemente.
Îngrășămintele minerale cu mult fosfor și potasiu – superfosfat dublu (până la 49% fosfor) și sulfat de potasiu (50% oxid de potasiu) – vor ajuta la compensarea deficienței acestora.
Pe suprafețe comerciale, fertilizarea se face doar în baza analizei solului.
În grădină, sub fiecare arbust, la periferia cercului din jurul lui, puneți 1-2 linguri de superfosfat dublu și 10-15 g de sulfat de potasiu. Introduceți granulele la o adâncime de 7-10 cm și udați.
O soluție de cenușă de lemn (la 10 litri de apă se toarnă 100-150 g de cenușă), care conține magneziu, fier, calciu, sulf, mangan, bor și alte elemente utile în plus față de fosfor și potasiu, poate înlocui îngrășămintele minerale.
Când înghețurile sunt ușoare (-3-6°C), se pot aplica lângă tulpinile arbuștilor îngrășăminte organice care conțin azot (compost sau mraniță), în proporție de 1-2 găleți per arbust.
Înainte de apariția înghețului nu se recomandă îngrășămintele care conțin azot, pentru ca plantele să nu fie atrase în creștere.
Irigarea de aprovizionare
Următoarea activitate, fără de care nu vă puteți lipsi atunci când pregătiți arbuștii pentru iarnă este irigarea. Aceasta este necesară din următoarele motive.
În primul rând, toamna, planta continuă să acumuleze substanțele nutritive de care are nevoie pentru o iernare normală. După cum se știe, sistemul radicular al plantelor poate absorbi numai acele elemente utile, care sunt în formă dizolvată.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, solul în toamnă trebuie să fie bine aprovizionat cu umiditate.
Datorită udării de toamnă, poate fi evitată o problemă atât de gravă precum uscarea ramurilor. Abundent saturate cu umiditate țesuturile arbuștilor nu se tem de soarele strălucitor de iarnă și de vântul puternic, care îi usucă.
Pentru a determina dacă arbuștii dvs. au nevoie de udare, săpați o groapă adâncă de 30-40 cm în grădină și luați o mână de sol. Dacă reușiți să formați cu ușurință din el un bulgăraș, există suficientă umiditate în sol și grădina nu are nevoie de udare suplimentară. Dacă solul se sfărâmă în mâini, arbuștii trebuie udați.
Norma de apă în udarea arbuștilor fructiferi depinde de condițiile meteorologice din regiune și de tipul de sol de pe parcela dvs., dar în medie aproximativ 40 de litri de apă sunt turnate sub fiecare arbust adult. Ca urmare a udării, solul trebuie să fie îmbibat la o adâncime de cel puțin 60 cm.
Afânarea solului și protejarea arbuștilor fructiferi pentru iarnă
Următoarea etapă de pregătire a arbuștilor este săparea sau afânarea cercului din jurul lui. Datorită acestei măsuri, dăunătorii și larvele lor îngropate în sol pentru iarnă vor fi scoși la suprafață și vor fi afectați de frig.
În apropierea arbuștilor solul este afânat la o adâncime de numai 5-6 cm, pentru a nu deteriora rădăcinile situate aproape de suprafață. La periferia cercului, solul trebuie săpat la o adâncime de până la 15 cm.
În ceea ce privește protecția, majoritatea arbuștilor acoperiți de zăpadă suportă cu ușurință iernile și nu au nevoie de adăpost suplimentar. Excepție fac plantele tinere și unii arbuști iubitori de căldură.
Odată cu instalarea frigului, acestea sunt acoperite cu agril sau alte materiale care permit circulația aerului. Iar odată cu apariția căldurii, planta este imediat eliberată din adăpost.
Tratamentul de toamnă al arbuștilor împotriva bolilor și dăunătorilor
Toamna este cel mai bun moment pentru eradicarea bolilor și dăunătorilor.
Recolta a fost deja adunată, frunzele au căzut – acest lucru înseamnă, că preparatele chimice puternice nu vor dăuna nici arbuștilor, nici dumneavoastră, dar vor distruge insectele și larvele lor dăunătoare.
Acestea în acest moment merg deja să se ascundă în scoarță, frunze căzute sau în straturile superioare ale solului.
În plus, pulverizarea de toamnă va servi ca o bună prevenire a apariției diferitelor boli în sezonul următor.
Înainte de a trata arbuștii, trebuie să colectați toate frunzele căzute și ramurile tăiate cu simptome de boli și să le ardeți sau compostați. Apoi, pregătiți o soluție din unul sau mai multe preparate și pulverizați abundent nu numai coroana, ci și în jurul arbuștilor.
Următoarele fungicide se folosesc pentru tratarea grădinii toamna împotriva bolilor:
- Zeama bordeleză (300 g de preparat se dizolvă în 10 litri de apă) sau alte produse ce conțin cupru.
- sulfat de fier (500 g la 10 litri).
- uree (300-500 g la 10 litri de apă).
Pentru tratamentul de toamnă împotriva dăunătorilor se folosesc insecticide cu o gamă largă de acțiune, care sunt eficiente împotriva unui număr mare de dăunători.
Deoarece majoritatea preparatelor sunt eficiente la o temperatură a aerului nu mai mică de 5°C, tratamentul grădinii se efectuează înainte de apariția înghețului.