14.1 C
București
miercuri, 16 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANRE aprobă licențe pentru centrale fotovoltaice de 62,37 MW

ANRE aprobă licențe pentru centrale fotovoltaice de 62,37 MW

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința Comitetului de reglementare din această săptămână un pachet de licențe pentru exploatarea comercială a unor capacităţi de producere a energiei electrice totalizând 62,37 MW, potrivit datelor anunțate de instituție, notează economica.net.

ANRE a aprobat trei licențe pentru exploatare comercială în această săptămînă, potrivit datelor publice.

Acest lucru înseamnă că cei 62 MW, care sunt centrale electrice fotovoltaice, sunt operaționali, produc energie electrică și o pot vinde, ca atare ei se pot adăuga la capacitatea instalată totală a țării.

‹ adv ›

De departe, cea mai mare centrală dintre cele care au primit licența de exploatare comercială este cea a companiei Glodeni Energy SRL.

Este vorba despre un parc fotovoltaic de 53 MWp finalizat în prima parte a acestui an, situat în județul Mureș. Proiectul, o investiție totală de 43 de milioane de euro, este al DRI, divizia de regenerabile a DTEK, compania controlată de cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov.

Compania dezvoltă și proiectul Glodeni 2, un nou parc fotovoltaic, de 60 MW, situat lângă primul, care ar urma să fie operațional vara viitoare.

O altă licență de exploatare comercială a fost primită de compania Ela Energy PH. Potrivit datelor publice, compania a dezvoltat un parc fotovoltaic de 9,9 MWp, cu finanțare prin PNRR, în localitatea Podenii Vechi din Prahova.

Ela Energy PH este deținută în totalitate de Ela Energy DB1, deținută prin Solar Green Capital de familia lui Vasile Armenean (prin Arinvest Holding), Lucian Zlate (prin M&A Brothers și Downtown Cenrter), Constantin Dan (prin GLS Capital) și Remus Aurel Bența (prin RAB Invest).

O altă licență de exploatare comercială a fost primită de firma Dacia Green Energy deținută de Adriana Popescu, potrivit Termene.ro. Compania a dezvoltat un parc fotovoltaic de 2 MW în comuna Jupânești din județul Gorj.

La momentul redactării acestei știri, puterea instalată în parcurile fotovoltaice dispecerizabile din România se ridică la 1.761 MW, conform datelor în timp real ale ANRE.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Se face din nou diferențe între cei care montează fotovoltaice cu baterii și cei care au montat fără baterii. Ar fi cazul sa se acorde printr un program baterii la toți.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

IEA: 50% din electricitate va fi regenerabilă, în 2030, dar fără a atinge ţinta COP

Expansiunea regenerabilelor accelerează şi până în 2030 aceste surse...
‹ adv ›

IEA: Obiectivul de triplare a energiei regenerabile globale până în 2030 este realizabil

Obiectivul de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă până în 2030 şi de a reduce utilizarea combustibililor fosili...

Provocări în integrarea energiei regenerabile: Riscuri de pierdere a 2.000 TWh din producția globală

La finele acestui deceniu lumea va ajunge într-o situaţie în care va trebui să plătească pentru a închide mari...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole