Pentru a obține în fiecare campanie producții cât mai ridicate, fermierii își pregătesc cu atenție campania de rapiță. Unul dintre cele mai importante aspecte de care țin cont este alegerea potrivită a hibrizilor, tocmai pentru a avea rezultate cât mai bune în diferite condiții climatice.
În cele ce urmează, compania Corteva Agriscience prezintă o serie de fermieri campioni, care nu doar că au obținut producții mulțumitoare, ci chiar și cele mai bune rezultate din zona lor.
În județul Alba, localitatea Sebeș, fermier campion a devenit Nicolae Oprița, care a semănat hibridulPT314 pe o suprafață de 25 ha. Acesta declară faptul că cea mai bună parcela din ferma sa, respectiv și cea mai mare producție – 4.380 kg/ha, a fost obținută cu hibridul Pioneer.
Hibridul PT315 a fost alegerea următorului fermier campion, Pavel Gheorghe din cadrul societății Agropav. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Nalbant, județul Tulcea, și a obținut o producție de 4.280 kg/ha în sistem No Till.
Și în județul Suceava genetica Pioneer a contribuit la realizarea producțiilor ridicate la rapiță. De această dată este vorba despre hibridul PT303 care i-a oferit o producție de 4.050 kg/ha domnului Leonte Maciuc.
Acesta lucrează 380 ha în localitatea Șerbăuți, rapiță a semănat pe 35 ha, iar planta premergătoare a fost grâul.
Următorul fermier campion își desfășoară activitatea în localitatea Săpunari din județul Călărași. Este vorba despre Costică Necula care a obținut o producție de 3.860 kg/ha cu hibridul PT303.
În județul Arad, hibridul PT298 i-a oferit o producție de 3.800 kg/ha fermierului campion Mitică Dobrotă. Despre tehnologia aplicată în cadrul societății Sib-Car, ne-a vorbit inginerul domnului Dobrotă:
În județul Dolj, localitatea Giurgița, fermier campion a devenit Laurențiu Iovan care a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 3.688 kg/ha într-o zonă în care majoritatea fermierilor nu a obținut 3 t/ha din cauza secetei prelungite din toamna trecută.
Acesta lucrează 230 ha, iar pe o suprafață de 35 ha a semănat rapiță, după cultură de grâu.
Dumnealui a mai adăugat că pentru campania din această toamnă a ales doar hibrizi Pioneer, respectiv PT303 și PT315, pentru o suprafață de 70 ha.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...