16.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPMR: Creşterea preţului la masa lemnoasă şi neaplicarea Codului Silvic, printre cauzele...

APMR: Creşterea preţului la masa lemnoasă şi neaplicarea Codului Silvic, printre cauzele declinului industriei mobilei

Cauzele care au dus la declinul industriei mobilei româneşti sunt creşterea exagerată a preţului la masa lemnoasă, lipsa materiei prime de calitate, neaplicarea legislaţiei prevăzute în Codul Silvic, creşterea preţului la carburant şi energie, precum şi creşterea costurilor cu forţa de muncă, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Dumitru Blaga.

„Deşi suntem o industrie de mare tradiţie şi nu ne-am blocat în trecut ci, dimpotrivă, am investit continuu în tehnologie şi în echipamente noi şi ne-am dezvoltat capacităţi de producţie la nivelul competitorilor noştri internaţionali, în ultimii opt ani ne-am confruntat cu mari provocări.

Din 2016 reclamăm creşterea continuă, nejustificată, a preţului la materia primă, respectiv la lemnul exploatabil de Romsilva, dar şi faptul că acesta este vândut nesortat pe clase de calitate, ceea ce ne aduce mari pierderi tehnologice.

În 2022 am ieşit public şi am sesizat autorităţile că, pe lângă preţul lemnului, a crescut alarmant costul cu energia, ceea ce ne-a scăzut drastic competitivitatea pe pieţele internaţionale. Majorarea salariului minim, care a crescut cu 23%, ne-a impactat toate celelalte costuri cu forţa de muncă”, a menţionat Dumitru Blaga, în cadrul evenimentului de deschidere a celei de-a 32-a ediţii a Târgului BIFE-SIM, care reuneşte comunitatea din industria mobilei, echipamentelor şi accesoriilor.

Potrivit acestuia, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere accentuată a profitabilităţii unor firme din industria de profil, care a condus la intrarea acestora în dificultate financiară şi chiar la încetarea activităţii.

„Multe dintre companiile noastre au marjă de profit între 3 şi 4% şi nu rezistă în actuala conjunctură economică.

Ştim că trebuie să ne readaptăm şi să ne reinventăm şi facem eforturi pentru asta. Nu avem date oficiale legate de producători de mobilă care şi-au suspendat activitatea sau au intrat în insolvenţă, dar cifrele anunţate de Registrul Comerţului arată o creştere cu 25% a numărului companiilor care s-au închis în primele patru luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023. 9% sunt din industria prelucrătoare în care activăm şi noi”, a precizat preşedintele APMR.

El a menţionat că în 2016 industria mobilei a avut cea mai mare contribuţie la balanţa comercială a ţării, de 1,57 miliarde de euro.

„Anul trecut am scăzut la 1,23 miliarde euro, mai puţin cu 27,8%. Valoarea producţiei industriale a scăzut cu 35% în 2023, faţă de 2016. Numărul de salariaţi din industria mobilei a scăzut cu 19% în 2023 faţă de 2016.

Cred că acestea sunt cifrele care trebuie să îngrijoreze cu adevărat statul român. Dacă nu aducem valută în ţară, statul român pierde, dacă nu producem şi nu plătim salarii, statul român pierde”, a mai afirmat Dumitru Blaga.

‹ adv ›

El a solicitat autorităţilor să declare industria mobilei drept ramură economică strategică a României, precizând că aceasta s-a adaptat cerinţelor pieţei internaţionale şi a ajuns să exporte 90% din producţie.

„Suntem una dintre puţine industrii pe excedent ale României. Industria noastră a fost declarată în urmă cu şase ani povestea de succes a industriei româneşti, chiar de către Ministerul Economiei”, a mai spus preşedintele APMR.

Conform acestuia, industria de profil are o contribuţie însemnată la balanţa comercială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar „cu o medie de 1,5 miliarde de euro pe an înainte de pandemie”.

În 2023, a ocupat locul şase între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. Statisticile internaţionale plasează România pe locul cinci în Europa şi pe locul 12 în lume la exportul de mobilă.

„Exportăm în Europa, în Germania, Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Belgia, dar şi în SUA”, a precizat Blaga.

El a admis că, din cauza războiului din Ucraina, România a pierdut o piaţă importantă de desfacere, respectiv Federaţia Rusă.

De asemenea, după IT, industria mobilei este ramura economică cu cea mai mare valoare adăugată în producţie, respectiv de 55%, şi are peste 49.000 de salariaţi şi alţi circa 50.000-150.000 salariaţi în industriile conexe.

În cadrul Târgului BIFE-SIM, 160 de companii vor prezenta colecţii de mobilier şi decoraţiuni în trend, accesorii inedite şi echipamente noi, pentru a demonstra capacitatea uriaşă de producţie a industriei româneşti de mobilier, au arătat organizatorii, într-un comunicat.

Evenimentul este organizat de Romexpo în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Camera de Comerţ şi Industrie din România (CCIR) şi are loc în perioada 19 – 22 septembrie 2024, în Pavilionul B2, Romexpo.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Coasta de Fildeş vrea să majoreze cu 23% preţul plătit fermierilor pentru boabele de cacao

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de...
‹ adv ›

Reuters: China renunţă la importurile de porumb din SUA

Importurile de porumb ale Chinei s-au atenuat în ultimele luni, în condiţiile în care s-au redus şi livrările de...

Colaborare Româno-Japoneză în Agricultură: Întâlnire cu ambasadorul Takashi Katae

Ministrul Florin Barbu a primit ieri, 18 septembrie 2024, la sediul instituției o delegație din Japonia condusă de E.S....
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole