11.3 C
București
duminică, 5 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la cinci miliarde euro, în creştere cu 27% comparativ cu luna ianuarie 2023, conform datelor publicate joi de Comisia Europeană.

Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns la 18,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere de 2% faţă de ianuarie 2023.

Regatul Unit a rămas prima destinaţie a exporturilor UE, reprezentând 2% din exporturi, cu o creştere de 8% ca valoare faţă de ianuarie 2023. Exporturile către Statele Unite au crescut, de asemenea, cu 9%.

Au fost înregistrate creşteri semnificative ale exporturilor de măsline şi ulei de măsline (+ 146%), de preparate alimentare mixte (+10%) şi de zahăr şi izoglucoză (+ 152% ca volum).

În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (minus 43%) şi de produse lactate (minus 7%). Exporturile către China au scăzut cu 11%, în principal din cauza preţurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale şi carnea de porc.

Importurile agroalimentare în UE au crescut cu 10%, ajungând la 13,4 miliarde euro faţă de decembrie 2023, dar au rămas cu 5% sub nivelurile din ianuarie 2023.

Brazilia şi Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Coasta de Fildeş au crescut cu 83%, în principal din cauza creşterii importurilor de produse din cacao.

A fost observată o creştere a importurilor în cazul măslinelor şi al uleiului de măsline (+ 168%), în timp ce scăderi s-au înregistrat în cazul cerealelor (minus 34%), al seminţelor oleaginoase şi al culturilor proteice (minus 14%) şi al uleiurilor vegetale (minus 25%).

Această dinamică comercială reflectă schimbările actuale ale pieţei şi evoluţia relaţiilor comerciale din cadrul sectorului agroalimentar al UE.

În 2023, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situaţia din 2022

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului...
‹ adv ›

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole