Cotaţiile la grâu sunt în scădere, cererea slabă din Europa şi îmbunătăţirea condiţiilor meteo în SUA eclipsând decizia de miercuri a Rezervei Federale a SUA (Fed) de a reduce dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, transmite Bloomberg.
La Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, cotaţiile futures pentru grâul livrat în decembrie au scăzut cu 0,6%, extinzând declinul din precedentele patru sesiuni, pe fondul exporturilor mai slabe pentru grâul moale din UE şi a condiţiilor mai bune pentru plantarea grâului de iarnă în SUA.
În general relaxarea politicii monetare stimulează piaţa materiilor prime, dobânzile mai scăzute stimulând consumul şi activitatea economică. Dar traderii au luat deja în calcul decizia Fed, conform analiştilor de la CRM AgriCommodities, care adaugă: „pieţele evaluează acum noi reduceri ale dobânzii în acest an”.
Dar tendinţa de scădere a cotaţiilor la grâu va fi probabil temporară, susţine Dennis Voznesenski, director în cadrul Commonwealth Bank of Australia. Acesta a adăugat:
Cotaţiile au crescut săptămâna trecută cu 5%, atingând vineri cel mai ridicat nivel din mai mult de două luni, după ce Ucraina a raportat că o rachetă rusească a lovit în Marea Neagră un vapor care transporta cereale.
Nava a fost avariată dar a reuşit să ajungă în România şi nu s-au înregistrat victime.
Rezilienţa exporturilor ucrainene via Marea Neagră din ultimul an a ajutat la scăderea preţurilor, faţă de nivelul ridicat record înregistrat după invazia Rusiei.
Dar potenţialele perturbări ale exporturilor, atât din Ucraina cât şi din Rusia, ambele fiind producători importanţi de grâu, încă pot provoca probleme pe pieţe.
Traderii apreciază că este un semn bun cererea slabă din China pentru evoluţia preţurilor.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.