17.6 C
București
marți, 29 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea pomilor toamna - ce luăm în calcul

Fertilizarea pomilor toamna – ce luăm în calcul

Sfârșitul sezonului horticol este perioada recoltării și valorificării recoltei, dar perioada în care putem îngriji pomii pentru a-i pregăti pentru sezonul următor.

Printre lucrările de bază se numără inspectarea pomilor pentru dăunători și boli, îndepărtarea frunzelor căzute și alte resturi, afânarea și mulcirea în jurul pomilor. Și, de asemenea, udarea de aprovizionare a pomilor.

Citiți mai multe despre Tratamente la pomi toamna. Soluții și lucrări recomandate.

‹ adv ›

Pe lângă aceasta, este necesar să-i hrănim corespunzător toamna, pentru a conta pe o recoltă bogată în noul sezon. Despre această etapă de îngrijire a pomilor este acest articol.

Cu ce îngrășăminte fertilizăm pomii toamna

arcuire inclinare dresare ramuri pomi

Îngrășămintele de toamnă diferă de îngrășămintele de primăvară atât în ceea ce privește raportul elementelor, cât și scopul aplicării lor. Pentru început, să ne amintim de ce este necesar să fertilizăm pomii fructiferi în toamnă:

  • pentru a restabili pomii după fructificare;
  • pentru a accelera maturarea creșterilor de vară;
  • pentru a asigura formarea normală a mugurilor generativi și vegetativi;
  • pentru a crește rezistența pe timp de iarnă (acumularea de zaharuri și echilibrul hidric în primul rând).

Influența diferitelor elemente asupra acestor procese în viața plantelor este destul de complexă. Adesea, acestea se completează și se consolidează reciproc și nu se poate spune, că unul dintre elemente devine complet inutil la sfârșitul verii.

Chiar și „teribilul” azot, care în cantități mari are un efect distructiv asupra pomilor în a doua jumătate a verii, este important în procesele biochimice ca conductor al altor compuși, dar, în cantitățile pretabile.

În plus, ureea este uneori aplicată toamna pentru a ajuta la descompunerea frunzelor căzute, ca parte a unui program de combatere a rapănului la măr.

Important! Realizați analiza solului pentru a determina cantitatea de nutrienți disponibili.

Totuși, există elemente principale care nu trebuie uitate în procesul de fertilizare:

  • potasiul;
  • fosforul;
  • magneziul;
  • calciul.

Cel mai important este potasiul, care, împreună cu magneziul, oferă pomilor o rezistență ridicată la trecerea peste iarnă. Acesta contribuie la acumularea și redistribuirea zaharurilor, care împiedică înghețarea lăstarilor și mugurilor.

Fosforul ușor asimilabil hrănește în primul rând sistemul radicular, iar calciul este un material de construcție a pereților celulari, crescând rezistența plantelor la boli și daune mecanice.

Principala diferență între sfârșitul și începutul sezonului este în termenii de asimilare a elementelor de către plante. Să fertilizăm pomii ar trebui să începem rapid, dar să înțelegem că nutrienții vor fi disponibili relativ mai târziu.

Și aici apare o contradicție. Pe de o parte, pomii nu pot aștepta mult timp ca elementele să devină disponibile după aplicarea îngrășămintelor.

De exemplu, materiile organice uscate și unele îngrășăminte fosfatice puțin solubile (fosfat și făină de oase, fosfat monocalcic) parcurg un drum complex până când nutrienții lor devin disponibili.

Același lucru este valabil și pentru superfosfat. Astfel de îngrășăminte se aplică pe termen lung, la pregătirea solului și plantarea pomilor, dar sunt puțin potrivite pentru nutriția de urgență.

De aceea, sunt recomandate îngrășăminte cu eliberare controlată. Acestea sunt disponibile în magazine specializate.

În plus, adaugarea de compost sau gunoi de grajd bine descompus este recomandată, deoarece ajută la îmbunătățirea structurii solului și a retenției de apă.

Când se fertilizează pomii toamna

Principala greșeală a fertilizării este să aplicați prea târziu îngrășămintele, dacă vorbim acum în special despre fertilizarea de toamnă, și nu despre depozitarea nutrienților pentru viitor.

Activitatea de hrănire a pomilor în toamnă scade treptat din mai multe motive:

  • scurtarea orelor de lumină diurnă;
  • scăderea treptată a temperaturii aerului și a solului;
  • trecerea plantelor de la faza de creștere la cea de acumulare a elementelor nutritive.

Până la începutul căderii masive a frunzelor, asimilarea și redistribuirea majorității elementelor practic se încheie, iar aprovizionarea lor se oprește odată cu răcirea solului la 4-6 grade.

Fertilizanții sunt aplicați la temperaturi de 10-12 grade, iar primele aplicate sunt fosforul, calciul și sulful.

Este necesar să începem fertilizarea „de toamnă” de la sfârșitul verii, astfel încât pomii să dovedească să primească ceea, de ce au nevoie.

De regulă, sfârșitul recoltării este semnalul pentru începerea aplicării îngrășămintelor. Părul, mărul, prunul de soiuri târzii pot fi fertilizate chiar înainte de recoltare.

Ce cantitate de îngrășăminte aplicăm la pomi fructiferi toamna

Toate informațiile de referință oferă norma medie de aplicare a diferitelor îngrășăminte. Acestea trebuie ajustate în funcție de vârsta pomilor și de tipul de sol. Pe solurile nisipoase normele pot fi ușor crescute, iar pe solurile argiloase pot fi reduse.

De asemenea, merită să creșteți ușor norma de fertilizare pentru pomii care produc fructe în mod activ în sezonul curent, în special dacă este prima lor recoltă. De exemplu, un măr în vârstă de 5-6 ani, care este complet acoperit cu fructe mari, va avea în mod evident nevoie de o nutriție sporită pentru refacere și iernare.

Este dificil să supraalimentați pomii cu îngrășăminte de calitate, în special cu îngrășăminte cu eliberare controlată, cu excepția cazului în care vorbim despre substanțe organice concentrate, cum ar fi infuziile de bălegar sau de gunoi de găină, care pot afecta rădăcinile de suprafață.

Doar că la o cantitate mai mare, o parte din nutrienți nu vor fi asimilați și vor fi spălați, ceea ce este ineficient din punct de vedere economic.

Normele medii de aplicare pentru măr și păr (mai mari de 5-6 ani) în toamnă sunt următoarele:

  • sulfat de potasiu 100-150 g;
  • monofosfat de potasiu 150 g (se poate uda de mai multe ori cu un interval de 10 zile cu o soluție de 25-30 g la găleata de apă);
  • cenușă granulată – 500-800 g.

Pentru cireș, prun, păr și măr pitic, columnar și tânăr, normele sunt reduse la jumătate. Îngrășământul uscat se aplică de-a lungul proiecției coroanei, încorporat cu o greblă sau prin săpare la suprafață.

Solul se udă (cel puțin 50-60 de litri per pom). Soluțiile de monofosfat de potasiu sau de potasiu și magneziu se toarnă în gropi circulare la o distanță de 1-1,5 metri de trunchi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plantarea pomilor toamna – sfaturi de luat în calcul

O etapă importantă ce va influența ulterior starea generală...
‹ adv ›

Țânțarul perelor (Contarinia pyrivora) – control

Principalii dăunători în livezi de păr din Europa sunt puricele melifer al părului (Cacopsylla pyri), țânțarul perelor (Contarinia pyrivora),...

Arsura bacteriană (Pseudomonas syringae) la păr

Arsura bacteriană este o boală majoră în plantațiile de păr, cauzate de bacteria din specia Pseudomonas syringae. Boala poate...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole