Don Nygaard, un fermier american din statul Dakota de Nord, obişnuia să cultive orz pentru compania Rahr Malting Corporation, care produce beri de tip lager, pale ales şi IPA, însă anul acesta nu a primit nicio comandă din partea Rahr sau a altor producători de bere, transmite Reuters.
Pe măsură ce consumul total de bere din SUA scade, până la cel mai redus nivel de după 1970, fermierii din centrul SUA se confruntă cu stocuri uriaşe de orz.
Americanii cumpără mai puţină bere iar explozia băuturilor de tip hard seltzer a dus la prăbuşirea cererii de orz din partea producătorilor de bere.
În plus, mai mulţi ani cu recolte excelente de orz au prăbuşit şi mai mult preţurile şi au eliminat ceea ce odată era o opţiune foarte valoroasă, într-un an în care fermierii se confruntă să ajungă la nivelul de echilibru cu orice cultură agricolă, susţin fermierii, agronomii şi experţii în industria berii consultaţi de Reuters.
Cele mai recente date arată că suprafeţele cultivate cu orz în SUA au scăzut cu 22% comparativ cu situaţia din 2023.
În Dakota de Nord, al doilea cel mai important producător de orz din SUA, după Idaho, suprafaţa cultivată cu orz s-a redus la jumătate.
În plus, stocurile de orz pe care le au fermierii în silozuri sunt mai mari cu 51% comparativ cu situaţia de anul trecut şi de asemenea la cel mai ridicat nivel de după 2010, potrivit Departamenului american al Agriculturii.
Preţurile la orzul folosit la fabricarea berii, pe care fermierii le negociază înainte de însămânţare, se situau anul trecut la şapte dolari per bushel, şi în prezent sunt la mai puţin de cinci dolari per bushel.
Marii producători de bere, inclusiv liderul Anheuser-Busch InBev, au redus numărul contractelor de achiziţie de orz pe care le oferă fermierilor din cauza superofertei de orz, spune Mitch Konen, vicepreşedinte la Asociaţia cultivatorilor americani de orz.
De mai mulţi ani băuturile de tip hard seltzer cu aromă de fructe, cocteilurile îmbuteliate şi băuturile infuzate cu canabis au redus cota de piaţă a berii în SUA. Multe din cele mai populare mărci de hard seltzer sunt produse fără orz sau utilizează zahăr fermentat, votcă sau tequila.
Dobânzile ridicate şi costurile mari cu pesticidele şi echipamentele, pe lângă preţurile mici la ceea ce cultivă i-au adus pe fermieri în situaţia în care îşi fac griji dacă vor putea să ramburseze creditele pe care le-au luat pentru a putea însămânţa culturile.