În conformitate cu ambiția Poluare Zero a Pactului ecologic european, directiva care revizuiește noul regulament privind emisiile industriale (IEPR) – în vigoare la 22 mai 2024 – va avea ca rezultat mai puține emisii de la instalațiile industriale mari și de la fermele de porci și păsări, notează adevărul.ro.
Acest lucru va asigura un mediu mai sănătos pentru oameni și planetă, stimulând în același timp inovarea, răsplătind liderii și oferind industriei condiții de concurență echitabile pe piața UE și o siguranță sporită a investițiilor.
Această lege modernizată va ajuta la ghidarea investițiilor industriale necesare pentru tranziția Europei către o economie mai curată, neutră din emisii de carbon, mai circulară și mai competitivă.
Până în 2050, se preconizează că punerea în aplicare a Directivei revizuite va reduce emisiile de poluanți atmosferici cheie (PM 2,5 , SO 2 , NO X și NMVOC (compuși organici volatili fără metan)) cu până la 40% față de nivelurile din 2020.
Este prima lege a UE privind mediul care consacră dreptul oamenilor de a solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății lor cauzate de poluarea ilegală.
Reguli mai stricte pentru combaterea emisiilor
Legea revizuită va acoperi surse suplimentare de emisii și va simplifica acordarea autorizațiilor de funcționare pentru instalațiile industriale și fermele în cauză.
Normele actualizate vor face valorile limită de emisie mai stricte, vor impune autorizarea electronică, vor reduce costurile administrative și vor înăspri condițiile privind acordarea derogărilor.
De asemenea, vor introduce sancțiuni mai disuasive (cele mai grave încălcări pot fi sancționate cu amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a UE a persoanei juridice) și mai multe competențe pentru autoritățile competente de a suspenda funcționarea instalațiilor neconforme.
Includerea exploatării metalelor și fabricarea pe scară largă a bateriilor va reduce poluarea din aceste sectoare, contribuind astfel la îmbunătățirea acceptării publice și la reducerea riscurilor investiționale.
Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi mărită (excluzând creșterea ecologică de porci). Acest lucru va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot.
Aceste ferme vor fi supuse unui regim de autorizare mai ușor, care să permită o înregistrare simplă. Regulile de funcționare aplicabile sectorului vor fi definite în mod transparent și inclusiv, reflectând dimensiunea fermelor, precum și densitatea efectivelor de animale.
Noile reguli includ adoptarea celor mai bune tehnici disponibile pentru depozitele de deșeuri.
Legea actualizată va oferi instrumente noi și mai puternice pentru economia circulară și eficiența resurselor. De asemenea, va aborda poluarea chimică, astfel încât alternativele mai puțin toxice la substanțele periculoase să fie utilizate în procesele industriale.
Promovarea inovației în beneficiul mai multor instalații industriale
Pionerii din UE în domeniul inovației industriale vor beneficia de reguli flexibile de autorizare pentru a testa tehnici mai performante din punct de vedere ecologic.
Un nou Centru de inovare pentru transformarea industrială și emisii (INCITE) operat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei va aduna informații despre soluții inovatoare de prevenire și control al poluării și tehnologii transformatoare.
INCITE va analiza atât aspectele de mediu, cât și cele economice și va face informațiile disponibile utilizând o platformă publică online dedicată, oferind perspective care altfel nu ar fi disponibile la nivelul întregii UE.
Industriile vor trebui să dezvolte planuri de transformare, descriind modul în care instalațiile lor vor progresa către decarbonizare, poluare zero și economie circulară.
Protejarea cetățenilor: Revoluție pentru dreptul la despăgubiri
Directiva revizuită recunoaște pentru prima dată în legislația UE de mediu dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor cauzate de poluarea ilegală.
Responsabilitatea este, de asemenea, crescută semnificativ printr-o mai mare participare a publicului la procesul de autorizare, un acces îmbunătățit la justiție și un acces mai bun la informații.
Noul regulament privind portalul privind emisiile industriale (IEPR) a intrat în vigoare la 22 mai 2024. Acesta va îmbunătăți accesul la datele de mediu, permițând cetățenilor să obțină o perspectivă asupra autorizațiilor eliberate în UE și asupra activităților poluante din împrejurimile lor imediate.
Site-ul web Portal va oferi informații mai cuprinzătoare despre instalațiile industriale, va eficientiza raportarea electronică de către operatorii IED și va îmbunătăți monitorizarea geolocalizată a emisiilor și a utilizării resurselor.
Ce urmează
Statele membre au acum 22 de luni pentru a transpune IED revizuit. Comisia va adopta legislație secundară (acte de punere în aplicare și acte delegate) pentru a completa legea și a ajuta la aplicarea acesteia. Datele vor fi raportate pentru prima dată către noul portal de emisii industriale în 2028.
Directiva privind emisiile industriale și de creștere a animalelor oferă autorităților naționale de autorizare norme de mediu pentru aproximativ 75.000 de instalații industriale mari și ferme de animale din UE.
Aceste instalații trebuie să respecte condițiile de emisii prin aplicarea „cele mai bune tehnici disponibile” specifice activității.
În aprilie 2022, Comisia a propus revizuirea fostei directive privind emisiile industriale pentru a o moderniza și a o face mai eficientă, în conformitate cu obiectivele Pactului ecologic european de poluare zero, neutralitate climatică și eficiență a resurselor.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.