15.1 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Actualizări privind recolta de grâu estimată

Piața agricolă mondială: Actualizări privind recolta de grâu estimată

Recoltele bune de grâu din SUA, la moment, sunt unul dintre factorii de impact major asupra piețelor, ducând la scăderea prețurilor. În plus, mediul actual este perturbat de incertitudinile politice și macroeconomice.

Pe de altă parte, starea culturilor în cazul altor producători majori de grâu nu e una dintre cele mai favorabile.

În Franța, furtunile de noaptea trecută ar putea afecta grav calitatea recoltei. Deși industria are cunoștințele necesare pentru a îmbunătăți acest criteriu, ploile recente pot avea în mod natural un impact asupra greutăților specifice.

‹ adv ›

Deși recoltarea va fi oprită pentru câteva zile în regiunile afectate de furtună, datele din ultimele ore publicate de FranceAgrimer confirmă impresia unei recolte foarte slabe de cereale păioase.

Potrivit Bloomberg, fermierii francezi solicită guvernului să le ofere ajutor financiar, deoarece există un risc ridicat ca recolta de grâu din acest an să fie cea mai mică din ultimul deceniu din cauza ploilor torențiale. Aceasta ar însemna o producție de 26 milioane de tone în acest sezon.

Pe câmpurile din Germania, recoltarea avansează. Totuși, fermierii se confruntă cu probleme cauzate de ploile abundente din ultima perioadă, notează Agrarheute.

Primele rapoarte indică faptul că producțiile de grâu sunt dezamăgitoare, potrivit Camerei Agricole din Saxonia Inferioară (LWK Niedersachsen).

Asociația Fermierilor Germani (DBV) prognozează în estimarea sa de recoltă de pe 30 iulie 2024 o producție de cereale ușor sub medie, de 41 milioane tone.

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) estimează pentru Germania o recoltă de cereale cu aproape 6% mai mică decât anul trecut. Producătorii raportează, pe lângă producția redusă, și conținuturi mai mici de proteină.

De pe piața internațională vine puțin sprijin pentru evoluția dorită a prețurilor. În porturile de la Marea Neagră, grâul este în continuare foarte ieftin și puțini sunt cei care doresc marfa europeană.

În UE prognoza actuală pentru recolta de grâu moale este de 127 milioane de tone, cu 1% mai mică decât cea din 2023/24, dar corespunde mediei ultimilor 5 ani. Pentru porumb, prognoza este de 60 milioane de tone, cu 11% mai mică decât cea de anul trecut, dar cu 2% peste media ultimilor 5 ani.

În Rusia, ministerul rus al Agriculturii menține prognoza privind recolta de cereale în 2024 la nivelul de 132 de milioane de tone (147 de mln. au fost în sezonul 2022/2023, inclusiv zonele ocupate), pentru grâu așteptându-se o recoltă cu aproximativ 10 mln de tone mai mică.

SUA raportează recolte foarte bune în principalele zone de cultivare. În South Dakota, există chiar potențial pentru recolte record, cu un rezultat cu 30% peste media ultimilor cinci ani, notează Agrarheute.

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) preconizează pentru acest an recolte peste medie pentru Canada și SUA (+12% și +10,8%). La nivel mondial, oferta de grâu este mare.

USDA, Serviciul agricol extern (FAS), estimează că producția de grâu a Argentinei din recolta 2024/25 va ajunge la 18,6 milioane de tone, în creștere față de 15,7 milioane de tone în 2023-24.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cotațiile la grâu în scădere. Cererea slabă și condiții favorabile în SUA influențează piața

Cotaţiile la grâu sunt în scădere, cererea slabă din...
‹ adv ›

Bursa cerealelor – motive ce susțin, la moment, prețul la grâu și porumb

Cerealele și rapița au urmat tendințe opuse la sfârșitul săptămânii trecute. Grâul și porumbul continuă să-și întărească poziția pe...

Brazilia, forțată să importe cantități mari de grâu, în ciuda obiectivului guvernului de autosuficiență

Importurile de grâu ale Braziliei în primele șapte luni ale anului sunt aproape egale cu volumul total achiziționat din...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole