Pagubele produse de Phytophthora spp. la cultura de tomate sunt variate, ciupercile afectând plantele în diferite perioade ale vegetației.
Phytophthora nicotianae var. parasitica provoacă putregaiul coletului sau mana de sol a tomatelor, fiind prezentă:
- pe răsad, în faza de 4-6 frunze
- pe rădăcini, provocând putregai uscat, țesuturile fiind de culoare brună –albicioasă
- pe tulpini, formând la coletul pete verde închis apoase, apoi brune, ce se extind și cuprind tulpina la 10-15 cm de la sol
- pe fructe, la fructele ce vin în contact cu solul, formând o pată cenușie–brunie, cu margini nedefinite, suprafața umedă, zonată concentric.
Phytophthora infestans, responsabilă de mana tomatelor, produce pagube pe frunze, tulpini, flori și fructe.
Atacul produs de cele două specii pe fructe poate fi confundat.
Simptome similare pe fructe pot produce speciile de Phytophthora: P. capsici, P. drechsleri și P. nicotiana var. parasitica.
Speciile de ciuperci Phytophthora spp. sunt responsabile și de producerea putregaiurilor (datorită enzimelor secretate de ciuperci), iar în cazul evitării controlului acestora plantele atacate se ofilesc și pier.
Cum deosebim simptomele produse de Phytophthora spp. pe fructe:
Boala începe sub formă de pete mici, maro pe fructe, care cresc în leziuni mari, rotunde sau alungite, cu inele concentrice alternante de decolorare maro deschis și maro închis.
Leziunile sunt ferme, cu margini netede, dar în cele din urmă devin moi și putrezesc.
Boala este cea mai frecventă în timpul vremii calde și umede și este răspândită de apă de ploaie sau irigare. Umiditatea excesivă a solului favorizează infecția, producând pagube importante oriunde există umiditate ridicată în aer și sol, temperaturi înalte.
Control și prevenire
Pentru prevenirea răspândirii bolilor produse de Phytophthora spp. se recomandă să:
- Utilizați semințe de calitate.
- Evitați câmpurile cu soluri grele, slab drenate.
- Eliminați plantele ieșite spontan (plante de roșii care au răsărit din cultura anului anterior).
- Reduceți compactarea solului.
- Respectați distanța dintre plante pentru a crește fluxul de aer și a reduce umiditatea.
- Aplicați fungicide preventive și eficiente pentru a evita infecția.
- Plantați în paturi ridicate.
- Evitați zonele joase ale câmpurilor.
- Respectați rotația culturilor, având un timp suficient de pauză între culturile solanacee. Nu cultivați tomate în apropiere de cartof.
- Instalați suport și/sau mulciți plantele pentru a reduce contactul cu solul.
Pentru prevenirea sau combaterea diferitor boli produse de Phytophthora spp. sunt omologate produse ce conțin:
- azoxistrobin (Amistar 0,75-1,0 l/ha), azoxistrobin+difenoconazol (Ortiva Top 1l/ha)
- cupru (Zeamă bordeleză 0,75%, Alcupral 1,5-2 kg/ha)
- captan (Merpan 0,15 % (4-5 l sol./mp)
- Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (Taegro 0,37 kg/ha)
- propamocarb (Previcur Energy 3l/ha, prin picurare, Previous 3 l/ha aplicare la sol)
- dazomet (Basamid granule contra manei de sol 500 kg/ha – se administrează la sol cu încorporare)
- oxatiapiproplin+mandipropamid (Orondis Ultra 4 l/ha).
Lista completă a produselor omologate poate fi consultată accesând codexul-fitosanitar.ro.
V-ar putea fi util și articolul Verticilioza la tomate – sfaturi pentru control.