11 C
București
joi, 17 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBursa agricolă: Prețurile rapiței continuă să crească

Bursa agricolă: Prețurile rapiței continuă să crească

Prețurile rapiței continuă să crească pe piață internațională, după ce săptămâna trecută au atins a doua cea mai mare creștere din ultimele 16 luni.

La finalul săptămânii trecute, la bursa de la Paris, prețul rapiței a cunoscut o creștere de 8,2% în opt ședințe, ajungând la 500,25 EUR/t sau 540 USD/t (+4,4% pe lună).

Această creștere este determinată de previziunile privind reducerea recoltelor în UE, Ucraina și Australia, potrivit commodity-board.com.

‹ adv ›

Mai mulți factori susțin această creștere a prețurilor la rapiță:

Creșterea importurilor de rapiță: UE se așteaptă să crească importurile de rapiță din cauza reducerii recoltei proprii și a scăderii aprovizionării din Ucraina și Australia.

  • În Ucraina, prețurile de cumpărare la export pentru rapița livrată în porturile de la Marea Neagră au crescut zilnic cu 500-1000 grivne/t săptămâna trecută, ajungând la 21300-21700 UAH/t sau 460-475 $/t.
  • Prețurile interne la elevatoare au crescut, de asemenea, la 19600-20000 UAH/t EXW. Prețurile pentru livrările către UE au crescut cu 10-20 EUR/t, ajungând la 460-470 EUR/t.

Prețurile ridicate ale canolei canadiene: Canola canadiană, care nu a fost exportată în UE de doi ani, are prețuri ridicate.

Creșterea prețurilor petrolului: Prețurile petrolului au atins un nivel maxim al ultimelor trei luni, contribuind la creșterea prețurilor rapiței.

Uleiurile de canola și de soia din SUA sunt utilizate în mare măsură pentru producția de biodiesel. Cererea crescută de biodiesel, care a atins un nivel maxim de 7,5 luni, susține, de asemenea, prețurile petrolului.

Analiștii Agritel menționează că prețurile pentru oleaginoase continuă să crească, ca urmare a dezamăgirilor privind producția europeană și a aprecierii complexului internațional al semințelor oleaginoase.

Totodată, perspectiva unei producții franceze de grâu foarte scăzute în 2024 a susținut vineri prețurile grâului pe Euronext.

Prețul porumbului s-a întărit datorită temerilor legate de o vreme foarte caldă și uscată în Europa de Est și în bazinul Mării Negre.

Recoltarea în Franța progresează neuniform între două perioade ploioase. Recoltarea orzului de toamnă a fost reluată în zonele târzii, în timp ce recoltarea grâului se intensifică pentru soiurile timpurii.

Recoltarea rapiței progresează treptat. Indiferent de produs, se fac simțite consecințele negative ale vremii excesiv de umede care a continuat neîntrerupt din toamna anului trecut.

În acest context, Intercéréales și Arvalis au publicat vineri o estimare a randamentului de 6,4 t/ha pentru grâul de toamnă în Franța, în scădere cu 13 % față de anul trecut și cu 11 % față de media pe zece ani, aceasta ar fi cea mai scăzută producție din 2016.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă – evoluția pieței la început de săptămână

Îngrijorările geopolitice, climatice și comerciale, în special în jurul...
‹ adv ›

Bursa cerealelor: Riscurile globale cresc prețurile la grâu

Când riscurile climatice și geopolitice se ciocnesc, piața cerealelor devine efervescentă. Acest lucru este văzut clar de la începutul...

COCERAL a actualizat prognoza pentru recolta de cereale din UE

COCERAL și-a actualizat prognoza pentru recolta de grâu de panificație în UE, care a fost redusă cu 7,7 milioane...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole