Intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar de gripă aviară, a mai distribuit păsări, cu status de sănătate incert, în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţie de noi focare, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Instituţia avertizează, în context, că o eventuală apariţie a unor noi focare va determina extinderea restricţiilor, măsură care va genera blocaje comerciale şi pagube de natură economică, care vor afecta peste 1.500 de exploataţii comerciale care deţin 80% din efectivul de păsări al României.
Pe de altă parte, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.
Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploataţia de păsări din localitatea Ungheni, din judeţul Mureş. Probele respective au fost transmise şi către Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru investigaţii suplimentare şi anume, secvenţierea tulpinilor izolate.
La propunerea Autorităţii, în cadrul Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată Decizia nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile.
Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.
Măsurile au fost propuse de ANSVSA în baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorităţii competente să aplice, dacă este necesar, „măsuri suplimentare adaptate situaţiei specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) şi a celor naţionale.
În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare şi suspiciuni de Influenţă Aviară, dintre care unul în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei.
Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricţie pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acţiuni de control, inclusiv în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, se precizează în comunicat.
Citește și despre Gripa aviară: Trei focare noi depistate în județul Mureș.